bezglutenowe, na słodko, placki i kotleciki, przepis, śniadania, wegetariańskie

placuszki z ricotty z brzoskwinią, tylko 4 składniki

2 komentarze

Ciągle nie mogę uwierzyć, jak wspaniałym wynalazkiem jest weekendowe śniadanie. Co by się nie działo, zawsze można znaleźć 30 minut, żeby przygotować coś bardziej wyjątkowego niż np. jajecznica. Nie powiem, jajecznica jest super, ale co powiecie na rozpływające się w ustach placuszki z ricotty z pieczoną brzoskwinią? Czy ktoś mógłby nimi pogardzić?

Przejdź prosto do przepisu

placuszki z ricotty z brzoskwinią

Odkąd pamiętam wszelkie pancakesy były moimi ulubionymi śniadaniami. Polane syropem klonowy, z owocami lub nawet z boczkiem. Mam do nich słabość, bo są śliczne i okrągłe. A jak wiadomo okrągłe jedzenie ma dużo witaminy O, odpowiedzialnej za szczęście. Fakt.

Dlatego jak zjemy te placuszki z ricotty będziemy cały dzień zadowoleni;)

A tutaj znajdziecie inne przepisy na placki/pancakesy:

najprostsze placki bananowe z płatkami owsianymi

pieczone placki bananowe z masłem orzechowym

placuszki z ricotty z brzoskwinią

Pieczona ricotta nabiera fantastycznej konsystencji, leciutko się topi i robi się odrobinę gumowata, choć ciągle jest bardzo delikatna. Do tego rozpływa się w ustach i świetnie się łączy z owocami.

Z kolei brzoskwinia upieczona na maśle (które lekko się skarmelizowało)  jest mistrzostwem świata. Muszę dalej poeksperymentować z tym duetem i zrobić np. lody z ricotty z pieczoną brzoskwinią. Jakieś inne pomysły?

placuszki z ricotty z brzoskwinią

placuszki z ricotty z brzoskwinią (tylko 4 składniki)
 
na 5-6 placuszków (dla 2 osób)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • brzoskwinia
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie
  1. Ricottę, jajko i mąkę ziemniaczaną i ew. skórkę cytrynową dokładnie wymieszać.
  2. Brzoskwinię umyć i pokroić w plasterki.
  3. Ciasto smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Po wylaniu ułożyć 2 plasterki brzoskwini. Piec kilka minut do ładnego przypieczenia i odwrócić je (przy pomocy cieniutkiej łopatki-patrz uwagi) na drugą stronę i piec kolejne kilka minut.
  4. Podawać same, z masłem, z owocami, jogurtem, syropem klonowy, miodem....
Uwagi
Bez cieńkiej łopatki wielkości placuszka bardzo ciężko będzie je odwrócić i mogą się rozpaść, gdyż są bardzo delikatne.
Placki grubsze i dobrze przypieczone łatwiej odwrócić.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. chyba też tak zrobię!

  2. Karolina D

    placuszki wyglądają wspaniale! będę musiała zrobić w następny weekend;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]