Zupa z dyni i batatów
przepis, zupy

Zupa z dyni i batatów

0 komentarzy

Dziś chciałabym Was zainspirować do przyrządzenia wyjątkowego dania, które połączy w sobie dwa wyjątkowe składniki: dynię i bataty. Zupa z dyni i batatów to nie tylko kwintesencja jesieni w misce, ale także zdrowy i sycący posiłek, który zadowoli każdego domownika.

Zupa z dyni i batatów – składniki

Na 4 porcje potrzebujesz:

  • 1 mała dynia (około 1 kg)
  • 2 bataty (średniej wielkości)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżego lub w proszku)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Alternatywy:

  • Zamiast bulionu warzywnego, można użyć bulionu drobiowego.
  • Dla wegetarian: masło można zastąpić olejem kokosowym, a śmietankę – śmietanką roślinną.
  • Jeśli nie masz świeżego imbiru, ½ łyżeczki mielonego będzie równie dobrze smakować.

Zupa z dyni i batatów – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie warzyw: Obierz dynię i bataty, a następnie pokrój je na średniej wielkości kostki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. Smażenie warzyw: Na dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło, a następnie zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj dynię, bataty i imbir. Smaż przez około 5 minut.
  3. Gotowanie zupy: Do rondla wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Blenderowanie zupy: Zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładko za pomocą blendera ręcznego lub stacjonarnego. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bulionu do uzyskania pożądanej konsystencji.
  5. Dodanie śmietanki: Włącz z powrotem ogień i dodaj śmietankę, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Sprawdź, czy zupa z dyni i batatów ma odpowiednie doprawienie.
  6. Podawanie: Podawaj gorącą, z odrobiną śmietanki na wierzchu i posypaną ulubionymi ziołami.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*