Ta zupa rybna z łososiem i ziemniakami jest pełna smaków, które rozpływają się w ustach, dzięki czemu każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Ale na tym nie koniec – ta zupa jest też niesamowicie zdrowa, dostarcza organizmowi białka, zdrowych tłuszczów omega-3 oraz witamin i minerałów. Zatem bez zbędnej zwłoki, przechodzimy do konkretów!
Zupa rybna z łososiem i ziemniakami – składniki
- 500g fileta łososia
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu rybnego
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji (opcjonalnie)
Jeśli nie macie pod ręką łososia, można go zastąpić dowolnym innym tłustym rybą, na przykład pstrągiem. W przypadku ziemniaków, możecie użyć dowolnego rodzaju, który macie w domu, ale najlepiej sprawdzą się te o twardym miąższu.
Zupa rybna z łososiem i ziemniakami – przepis krok po kroku
- Ziemniaki, cebulę i marchewki obierzcie, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.
- W dużym garnku, rozgrzejcie odrobinę oleju i podsmażcie na nim cebulę, aż stanie się szklista.
- Dodajcie do garnka pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka dodajcie bulion rybny, doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie ogień i gotujcie na małym ogniu przez około 15 minut.
- W międzyczasie, łososia pokrójcie na niewielkie kawałki.
- Po 15 minutach, do zupy dodajcie pokrojonego łososia, sól i pieprz. Gotujcie przez kolejne 10 minut, aż łosoś będzie dobrze ugotowany.
- Gotową zupę rybną z łososiem i ziemniakami podawajcie gorącą, posypaną natką pietruszki.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

bardzo przypomnia mi Lokkhaido , finska zupe rybna, ktora robie od okolo roku . lubie bardzo i dealna na zime