zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną

Zdjęcia pewnie nie oddają tego, jak pyszna jest ta zupa meksykańska, ale musicie mi wierzyć na słowo. Pierwszy raz jadłam podobną w Pueblo w Gdyni, gdzie atmosfera i kelnerzy powodują, że jestem stałą klientką od wielu wielu lat. A od kilku prawie zawsze zamawiam tam wspomnianą zupę, czyli tak zwaną albondigas.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

Albondigas po hiszpańsku oznacza klopsiki, a w Meksyku ponoć najczęściej je się je właśnie w zupie. Ale nie byłam, powtarzam tylko to, co przeczytałam, więc mogę być w błędzie.

Moja wersja trochę różni się od tej, która stanowiła dla mnie inspirację, jednak smaki pozostają te same: papryka, chili i cytryna. Oprócz tego klopsiki (do których dodałam kaszy jaglanej) i duuużo kolendry. Wspomniałam o chili? Lubię, gdy zupa ta jest dość mocno pikantna. Dość mocno, czyli tak na skraju wytrzymałości, dlatego zaostrzam już na talerzu, żeby inni też zjedli.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

Do klopsików zamiast kaszy jaglanej można dać ryżu, albo zrobić je zwyczajnie z bułką tartą lub innym zagęstnikiem, wg uznania. Warto jednak pamiętać o mięcie, która dodaje bardzo przyjemnego aromatu.

zupa meksykańska z klopsikami, papryka i cytryną, zupa albondigas

5.0 from 2 reviews
zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną
 
3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 850 ml delikatnego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 czosnki
  • 2 marchewki
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • chili, wg uznania
  • sok z cytryny
  • kolendra i opcjonalnie kwaśna śmietana do podania
  • na klopsiki: 600 g mięsa wołowego
  • ⅓ szklanki (60 g) kaszy jaglanej (lub ryżu)*
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki kminu, łyżeczka soli, szczypta pieprzu cayenne
  • garść mięty i garść pietruszki
Przygotowanie
  1. W garnku zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć kilka minut. Dodać bulion, pokrojoną i obraną marchewkę, pokrojoną paprykę. Zagotować, zmniejszyć ogień. Po kilku minutach dodać obranego i drobno pokrojonego pomidora.
  2. W międzyczasie przygotować klopsiki: mięso wymieszać z jajkiem, kaszą, przyprawami i ziołami i ulepić nieduże kulki. Wrzucić do zupy i gotować 30-40 minut, aż kasza (ryż) zmięknie. Na ostatnie kila minut gotowania można dodać 1-2 plasterek cytryny.
  3. Podawać posypane kolendrą i opcjonalnie z dodatkiem kwaśnej śmietany.
CZYTAJ DALEJ  Hummus z awokado
Uwagi
*klopsiki można też zrobić bardziej tradycyjnie z dodatkiem bułki tartej.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Zupka rewelacyjna zawsze ją zamawiam w Pueblo , dodajcie pół szklanki wina wermut podbije wszystkie smaki przypraw i słoiczek DIP paprykowy ostry ten do czipsów oczywiście podaje z chipsami i łyzka kwaśnej smietany,dodaje jeszcze kilka plastrów cytryny

  2. Tak , zgadzam się .Jestem mieszkanką Gdyni i często jem właśnie tą zupę w Pueblo . Ja jeszcze dodaje jalapeno ze słoiczka , dolewam również marynaty .I to właśnie jest sekret tej wyjątkowej zupy .

  3. zachwycam się ta zupa od kilku lat. Jest moja ulubiona! Tyle ,ze przeważnie jadałem ja w Gdansku w tej samej restauracji. Przepis petarda. wyszło nie to samo wiadomo, ale super! W Pueblo dodają jeszcze do tej zupy kaktusa, przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam

    • ja jadłam zarówno w Gdyni jak i Gdańsku i zawszę się zachwycam 😉 uwielbiam kwaśne zupy ! cieszę się, że zasmakowało! dzięki i pozdrawiam

    • Witam. Pisząc 2 czosnki ma Pani na myśli 2 ząbki? Przepraszam, ze pytam ale nigdy sie z takim sformulowaniem nie spotkalem. Też uwielbiam tę zupę w pueblo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):