zupa rybna z łososia z borowikami, ziemniakami i chili

 

Ostatnio chodziła mi po głowie zupa rybna, a że jest sezon na borowiki i bardzo lubię połączenie ryba-grzyb, owoce lasu znalazły się w najlepszym towarzystwie łososia.

Przejdź prosto do przepisu

W Nicei i okolicach chodzenie na grzyby nie jest zbyt popularne, zajmują się tym głownie „profesjonaliści”, którzy potem sprzedają swoje zbiory. Za to w Polsce, mało kto nie chodzi, a efektem pewnego wyjścia na chwilę jest zdjęcie poniżej. Chodzą słuchy, że dostanę trochę suszonych:)

borowiki

106 borowików znalezionych gdzieś w polskim lesie

Prawdziwki z południa Europy nie prezentują się tak ładnie jak te polskie, są szare i nie wyglądają tak „soczyście”.

zupa rybna z łososia z borowikami

Co ciekawe, potoczne nazwy tych grzybów we Francji to np. korek od szampana (szczególnie dla tych mniejszych).. ale też champignon polonais, czyli grzyb polski! Dlaczego to nie mam pojęcia, czy polski król nauczył Francuzów jeść grzyby?

zupa rybna z łososia z borowikami

Poza borowikami, dodałam też chili, selera naciowego, pomidorów i ziemniaków. Taka zupa rybna jest rozgrzewająca, pożywana i świetnie się sprawdzi jako jesienny obiad po spacerze w lesie albo nad morzem.

zupa rybna z łososia z borowikami

zupa rybna z łososia z borowikami, ziemniakami i chili
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • wywar: 1 głowa łososia, 2 duże marchewki, 20 cm pora, 2 liście laurowe, 1,2 l wody.
  • 350g łososia bez skóry i kości
  • 250g borowików
  • 1 cebula (lub 2 większe szalotki)
  • łyżka masła + łyżka oliwy
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 gałązki selera
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili (lub więcej wg uznania)
  • kilka gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • natka pietruszki do podania
Przygotowanie
  1. Przygotować wywar: głowę dobrze opłukać, włożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone marchewki, oczyszczonego pora i liście laurowe i zalać 1,2 litrem wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. godziny, aż warzywa zmiękną. Wywar przecedzić przez sitko do czystego garnka.
  2. Ziemniaka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć je do bulionu, posolić i gotować, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek, dodać pokrojoną (niezbyt drobno) cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i mieszać raz na jakiś czas.
  4. Grzyby oczyścić i pokroić. Dodać do cebuli. Smażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią.
  5. Dodać tymianek, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora.
  6. Chili przekroić, wyskrobać nasiona, drobno pokroić. Dodać do grzybów. Wszystko dusić przez kilka minut.
  7. Łososia opłukać i pokroić na kawałki 2-3cm.
  8. Zawartość patelni dodać do bulionu z ziemniakami, dodać też pokrojonego selera naciowego i gotować na średnim ogniu kilka minut. Dodać łososia i gotować kolejne 5 minut, aż ryba się zetnie.
  9. Dosolić do smaku.Podawać posypane pietruszką.
CZYTAJ DALEJ  śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
Uwagi
Głowę łososia dostaniesz w sklepie rybnym,pradopodobnie za darmo!

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):