zupa na rozgrzanie z soczewicą, batatem i szpinakiem
Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata,…
Cześć robaczki. Dziś na specjalne życzenie Doldi, proponuję pożywną zupę, która rozgrzeje Was w te ponure dni. Połączenie soczewicy, batata,…
Tagine z kurczaka gości na moim stole regularnie, odkąd wróciłam z Maroka kilka lat temu. Choć na miejscu przede wszystkim…
Nie sądzicie, że sezon szparagowy jest zdecydowanie za krótki? Wczoraj widziałam w sklepie szparagi z Peru i sobie uzmysłowiłam, że…
Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie…
Słyszałam, że do Polski znienacka przybyło lato, niezły psikus na prima aprilis. Współczuję. Z tej okazji chciałam się podzielić szybkim,…
Coraz bardziej lubię proste dania, a jeszcze bardziej takie, które starczają na więcej niż jeden dzień. Kiedyś nie do pomyślenia było,…
Czas na kukurydzę. Tak jak nie lubię tej z puszki, tak uwielbiam tę z kolby. Najczęściej jem ją po prostu…
Dziś jest mowa o czymś bardzo wyjątkowym, bo moim ulubionym śniadaniu:) Temat śniadania weekendowego jest mi generalnie bardzo bliski, ale najbardziej,…
Już za tydzień święta! Czy macie upieczone pierniki? Ja w tym roku zbyt wiele szykować nie będę i nie zamierzam…
Placki ziemniaczane każdy zna i kocha (tak mi się przynajmniej wydaje), ale te dzisiejsze nie mają z tradycyjnymi zbyt…
Znacie cottage pie? Dla tych, co nie wiedzą, jest to duszone mięso mielone z dodatkiem groszku i (lub) marchewki zapieczone pod…
Zazwyczaj nie jem gorących kubków, jednak zdarzały się sytuacje, kiedy nie można było zjeść nic innego: np. na jachtach na środku…
Ostatnio chodziła mi po głowie zupa rybna, a że jest sezon na borowiki i bardzo lubię połączenie ryba-grzyb, owoce…
Czasem najlepsze dania powstają w wyniku czyszczenia lodówki. Jak mam za dużo sera robię quiche, za dużo warzyw? -zupę. Może…