śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
na słono, placki i kotleciki, przepis, śniadania

śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

0 komentarzy

Dziś jest mowa o czymś bardzo wyjątkowym, bo moim ulubionym śniadaniu:) Temat śniadania weekendowego jest mi generalnie bardzo bliski, ale najbardziej, gdy zjadam jajko w koszulce z łososiem. Z plackiem, tostem, czy awokado, zawsze smakuje tak samo dobrze.

Przejdź prosto do przepisu

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

Oryginalnie miało być z english muffinem, ale natrafiłam na coś dużo lepszego i prostszego w przygotowaniu.  Przedstawiam tattie scone! czyli placek bardzo ponoć popularny w Szkocji. Zazwyczaj podaję się go do tradycyjnego szkockiego śniadania. Jest to taki melanż placków ziemniaczanych z kopytkami. W środku są kremowe, a na zewnątrz chrupiące. Po prostu się zakochałam! Dosłownie odkrycie roku. Idealnie pasują do wędzonej ryby i rozpływającego się jajka….

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

I na koniec: jak chcesz zaszaleć, można to wszystko jeszcze zalać sosem holenderskim. Mi zazwyczaj wystarcza trochę parmezanu❤️

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce

śniadanie mistrzów, czyli ziemniaczany scone z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
Niestety chwilę to trwało, zanim mogłam się wbić w jajko i zdążyło trochę stwardnieć!

Tutaj znajdziesz prosty filmik z instrukcją, jak zrobić jajka w koszulkach.

śniadanie mistrzów: scones ziemniaczane z łososiem szpinakiem i jajkiem w koszulce
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 4 jajka
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 4 plasterki łososia wędzonego
  • ewentualnie parmezan
  • sól i pieprz
  • placki (na 4-5 sztuk): 250g ziemniaków (surowych lub ugotowanych, najlepiej sypkich)
  • łyżka miękkiego masła
  • 2-3 czubate łyżki mąki (lub więcej)
Przygotowanie
  1. Przygotować placki. Ziemniaki jeśli surowe, obrać i ugotować na miękko w osolonej wodzie. Trochę ostudzić. Można też ziemniaki ugotować w mundurkach, po ugotowaniu zalać zimną wodą i zsuną skórki. Ugnieść (a najlepiej przecisnąć przez praskę) wymieszać z masłem, dodać mąkę i delikatnie wyrobić nieklejące ciasto. Nie wyrabiać za długo! Mąkę dodawać stopniowo, na oko. Jej ilość zależy od ziemniaków. Odstawić na 15 minut. Następnie podsypać mąką, rozwałkować na grubość 1cm i wykroić kółka. Moje miały średnicę 8cm.
  2. Jeśli używamy ziemniaki ugotowane i są one bardzo suche, można dodać więcej masła, odrobinę wody lub śmietany. I masło, które będziemy dodawać, powinno być miękkie.
  3. Rozgrzać grubą patelnię*, posmarować masłem i ułożyć placki. Nie przesuwać. Piec po ok. 4 minuty z każdej strony lub dłużej, aż będą dość mocno przypieczone. Pod koniec pieczenia powinny się one napełnić powietrzem i odrobinę napuszyć. To znak, że są równomiernie upieczone. Placki najlepsze są jak odrobinę ostygną.
  4. W międzyczasie ugotować jajka. W grubej patelni zagotować 3 cm osolonej wody. Następnie trochę skręcić gaz i wbić jajka. Gotować kilka minut, aż jajka uzyskają preferowany stopień ugotowania. Na ostatnie pół minuty wrzucić szpinak, opcjonalnie można użyć surowy. Szpinak i jajka najlepiej wyjmować łyżką cedzakową.
  5. Placka posmarować masłem, ułożyć szpinak, plasterek łososia i jajko. Popieprzyć i posypać parmezanem.
Uwagi
*Ma być dobrze rozgrzana, ale nie na tyle, żeby od razu spalić placki.
Placek można zastąpić zgrzankowaną bułką lub tostem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]