quesadilla z jajkiem i szpinakiem
na słono, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

quesadillas z jajkiem i szpinakiem

3 komentarze

Zazwyczaj jem quesadille na przekąskę, ewentualnie obiad, a najczęściej gdzieś w pubie. Smakuje najlepiej do piwa. A co by było gdyby do środka dodać jajko? I szpinak? Mogłoby się okazać, że taka quesadilla jest świetną alternatywą dla jajecznicy lub jajek sadzonych, szczególnie gdy chcemy zjeść coś bardziej wyszukanego, a nie mamy dużo czasu.

Przejdź prosto do przepisu

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Ok, przyznaję się, jajko to tylko pretekst, żeby zjeść chrupiącą tortille wypełnioną rozpływającym się serem na śniadanie. Kocham rozpływający się ser i wszystko co chrupiące. Ale myślę, że nie tylko ja.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Przygotowanie jak już wspominałam, jest proste i szybkie. Wystarczy patelnia, deska, talerz, nóż i tarka. I składniki. I troszeczkę cierpliwości. Chodzi o to, żeby nie smażyć na za dużym ogniu, bo tortilla się spali, a ser nie zdąży się rozpuścić.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Taka tortilla najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną i ostrym sosem. Ale może to być też jogurt naturalny, salsa pomidorowa albo bez niczego.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem

Chcesz zrobić domowe tortille kukurydziane? Tutaj znajdziesz przepis.

quesadilla z jajkiem i szpinakiem
 
porcja dla 1 osoby
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe tortille (ja użyłam kukurydziane)
  • 1 jajko
  • garść szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • ¾ kubka startego na dużych oczkach sera (luźno upakowanego, ja użyłam cheddar)
  • kawałek masła
Przygotowanie
  1. Jajko usmażyć na maśle, przebić żółtko i "rozsmarować" po białku Przełożyć na talerz. Posolić i popieprzyć do smaku.
  2. Patelnie przetrzeć papierem kuchennym, położyć kawałeczek masła (pół łyżeczki) i na średnim ogniu poczekać aż się rozpuści. Położyć tortille, na nią połowę sera, szpinak, suszone pomidory pokrojone w paseczki, jajko i resztę sera. Przykryć drugą tortillą, przycisnąć i pozostawić na średnim ogniu na ok. 3 minuty, aż tortilla się przypiecze, a ser rozpuści.
  3. Przy pomocy dużej łopatki, albo najlepiej za pomocą talerza odwrócić na drugą stronę i trzymać kolejne kilka minut.
  4. Pokroić na dowolne kawałki i podawać np. ze śmietaną.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

  1. Zapomniala Pani dac linka do pysznych domowych tortili 🙂 Mniam

    • Ania | zielonysrodek.pl

      akurat tutaj użyłam kupne, ale faktycznie powinnam dodać link:) dzięki Pani Beato 🙂

    • Ania | zielonysrodek.pl

      to jeszcze pytanie, czy dobrze rozumiem, że tortille kukurydziane się udały? jeśli tak, to z jakiej mąki zostały zrobione? bardzo dziękuję za odpowiedź 😉

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]