tarta z morelami, kozim serem i rukolą
na słono, przekąski, przepis, wegetariańskie

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

0 komentarzy

 

Morele są pyszne w wersji na słodko jak i na słono, a jeszcze smaczniejsze robią się po upieczeniu. A gdyby tak upiec je w towarzystwie sera koziego, a na koniec posypać rukolą? Wynikiem tych rozmyślań jest tarta z morelami, która jest wytrawna, a smakuje prawie jak deser!

Przejdź prosto do przepisu

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Mam teorię a propos moreli: im mniejsze tym smaczniejsze. Duże morele (przynajmniej zazwyczaj) wg mnie nadają się ewentualnie na przetwory. Zapieczone i tak będą lepsze niż surowe, ale to te malutkie są najlepsze i najsłodsze. Więc gdy takie spotykam na bazarku, od razu biorę większy zapas.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Ciasto zrobiłam trochę nietypowe, w sposób który niejako zaprzecza teorii. Masło z wodą zapieka się w piekarniku, aż zacznie się złocić, następnie dodajemy mąkę (która się sparza) i ciasto wgniatamy w formę. Przepis znalazłam u mojego guru od lodów Davida Lebovitz’a, tutaj.

ciasto-kruche

Ciasto wychodzi delikatne, maślane. Jest idealne do robienia latem, kiedy jest za ciepło na tradycyjne kruche. Poza tym nie trzeba masła ucierać z mąką, chłodzić w lodówce, więc robi się je stosunkowo szybko. Ja użyłam mąki orkiszowej, przez co ciasto było naprawdę bardzo delikatne, ale dało radę. Ze zwykłej pszennej konsystencja wychodzi lepsza.

 tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Tarta bez rukoli wygląda jak słodkie ciasto, ale wystarczy posypać zielonymi listkami i od razu wygląda bardziej wytrawnie. Swoją drogą tarta za sprawa moreli jest dość słodka, więc ma się trochę wrażenie jakby to był deser, jednak dla mnie to tylko dodatkowy bonus.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

Przed krojeniem tartę należy dobrze schłodzić. Inaczej, szczególnie w upale, zaczyna trochę płynąć.

tarta z morelami, kozim serem i rukolą

tarta z morelami, kozim serem i rukolą
 
tarta średnicy 23cm
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 180g mąki (niecałe 1,5 szklanki) -ja użyłam orkiszową, ale może być pszenna
  • 110 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 200ml kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 200g sera koziego (roladki)
  • 6 małych moreli
  • duża garść rukoli
Przygotowanie
  1. Przygotować ciasto: do żaroodpornej miski włożyć masło i wodę i piec w 220C przez ok 20 min, aż się lekko zezłoci. Wyjąć z piekarnika, dodać mąkę, cukier i sól i mieszać łyżką, aż powstanie jednolita masa. Wlepić w formę. Piec w 210C przez ok 20 min, aż ciasto się przyrumieni. W naczyniu ceramicznym potrwa to chwilę dłużej.
  2. Morele opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Ser pokroić na 0,5 cm plastry.
  3. Jajka rozbełtać i wymieszać ze śmietaną i parmezanem.
  4. Tartę wyłożyć serem, morelami i zalać śmietaną. Piec przez ok. 20 min w 180C.
  5. Przed krojeniem dobrze schłodzić (min. 4 godz.) w lodówce i posypać rukolą.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]