na słono, przepis, sałatki, wegetariańskie

sałatka ze szparagami, morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem

2 komentarze

I znowu szparagi…. Tym razem w sałatce o kolorystyce irlandzkiej. Ostatnio robiłam makaron ze szparagami i wykorzystałam do niego tylko pół pęczka, więc z drugiej połowy musiałam zrobić sałatkę! Ale bardzo z tego powodu nie cierpiałam.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do sałatki dodałam całego ziarna orkiszu, który ma smak lekko orzechowy i konsystencję gumiasto-chrupiącą, jeśli mogę tak to określić. Bardzo mi zasmakował i już kilka razy jadłam go w sałatkach lub dodawałam do zupy, np. do minestrone z pieczonymi warzywami. Jest też zdrowszą wersją pszenicy, jej pradawną formą.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do tego kremowa mozzarella, słodka morelka, świeża mięta i lekko pikantna zielona cebulka i wszystko polane limonkowym sosem.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

sałatka ze szparagami morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ziarna orkiszu (ew. inne zboże)
  • szklanka rukoli
  • ½ pęczka szparagów
  • 1 mozzarella
  • 1 morela
  • 1 zielona cebulka
  • kilka listków mięty
  • sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki skórki z limonki, sok z limonki do smaku
Przygotowanie
  1. Orkisz przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć najlepiej kilka godzin, albo przez noc. Wymienić wodę i gotować do miękkości. (Ja lubię al dente i gotuję ok. 30 min). Odsączyć i ostudzić.
  2. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować- dłużej doły (2-3 min.) i krócej główki szparagów (~1min.). Przelać zimną wodą.
  3. Morelę wymyć i pokroić na kawałki.
  4. Mozzarellę odcisnąć trochę z wody i pokroić.
  5. Na talerzu rozłożyć rukolę, orkisz, mozzarellę, szparagi i morelę. Posypać listkami mięty i pokrojoną zieloną cebulką. Na końcu polać dressingiem i ew. dodać więcej soku z limonki do smaku.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Sałatka wyglada cudownie, genialny przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):