Sałatka ze szparagami, morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem

I znowu szparagi…. Tym razem w sałatce o kolorystyce irlandzkiej. Ostatnio robiłam makaron ze szparagami i wykorzystałam do niego tylko pół pęczka, więc z drugiej połowy musiałam zrobić sałatkę! Ale bardzo z tego powodu nie cierpiałam.

Przejdź prosto do przepisu

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do sałatki dodałam całego ziarna orkiszu, który ma smak lekko orzechowy i konsystencję gumiasto-chrupiącą, jeśli mogę tak to określić. Bardzo mi zasmakował i już kilka razy jadłam go w sałatkach lub dodawałam do zupy, np. do minestrone z pieczonymi warzywami. Jest też zdrowszą wersją pszenicy, jej pradawną formą.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

Do tego kremowa mozzarella, słodka morelka, świeża mięta i lekko pikantna zielona cebulka i wszystko polane limonkowym sosem.

sałatka ze szparagami morelą i mozzarellą

sałatka ze szparagami morelą, mozzarellą i orkiszem z limonkowym dressingiem
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ½ szklanki ziarna orkiszu (ew. inne zboże)
  • szklanka rukoli
  • ½ pęczka szparagów
  • 1 mozzarella
  • 1 morela
  • 1 zielona cebulka
  • kilka listków mięty
  • sos: 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki skórki z limonki, sok z limonki do smaku
Przygotowanie
  1. Orkisz przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć najlepiej kilka godzin, albo przez noc. Wymienić wodę i gotować do miękkości. (Ja lubię al dente i gotuję ok. 30 min). Odsączyć i ostudzić.
  2. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i ugotować- dłużej doły (2-3 min.) i krócej główki szparagów (~1min.). Przelać zimną wodą.
  3. Morelę wymyć i pokroić na kawałki.
  4. Mozzarellę odcisnąć trochę z wody i pokroić.
  5. Na talerzu rozłożyć rukolę, orkisz, mozzarellę, szparagi i morelę. Posypać listkami mięty i pokrojoną zieloną cebulką. Na końcu polać dressingiem i ew. dodać więcej soku z limonki do smaku.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):