sałatka ze szparagami, truskawkami, cukinią i serem feta

Nic nie krzyczy bardziej wiosna niż szparagi! Pewnie wynika to w dużej mierze z faktu, że sezon na nie jest tak krótki i to, że są zwyczajnie pyszne. Oczywiście trzeba uważać, bo chyba nie ma nic gorszego niż rozgotowane szparagi. Z eleganckich smukłych warzyw zmieniają się w miękkie, włókniste, smakujące trochę jak błoto kikuty. Należy też zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Jednym z moich ulubionych połączeń jest szparag-truskawka. Słodko kwaśne truskawki idealnie podkreślają lekko orzechowy smak szparagów, nie wspominając o tym, jak pięknie pasują kolorystycznie. Ale można też dodać trochę słonego sera typu feta i młodą, cienko pokrojoną cukinię i mamy pyszna sałatkę!

Przejdź prosto do przepisu

sałatka ze szparagami truskawkami i cukinia

Oficjalna polska nazwa tych pięknych warzyw to szparag lekarski! Od dawno było wiadomo o ich leczniczych właściwościach, hodowane były już przez starożytnych Egipcjan.  Zawierają duże ilości różnych minerałów, witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Ale zawierają też duże dawki kwasu foliowego, wiec są idealnym warzywem dla przyszłych mam! Myślę, że są jednym z pierwszych warzyw dostępnych wiosną, żeby nam pomóc się zregenerować po zimie.

sałatka ze szparagami truskawkami i cukinia

Kiedyś oglądałam program o kucharzu, który jeździł po Sardynii w poszukiwaniu dzikich warzyw, z których potem gotował. Tu znalazł cebulkę, tam rukolę, ale najbardziej się zdziwiłam, jak znalazł piękne szparagi. I okazuje się, że można je zbierać, tak jak u nas grzyby i są oczywiście o niebo lepsze od tych hodowlanych. Wiec to jest moim kolejnym marzeniem kulinarnym: pojechać na Sardynię i znaleźć pęczek dzikich szparagów. Tak jak tutaj.

sałatka ze szparagami truskawkami i cukinia

To może przejdę do sałatki. Cukinię pokroiłam obieraczką do warzyw, a sos zrobiłam bardzo prosty, właściwie to tylko polałam oliwą z dodatkiem soku z cytryny i kawałkiem kiszonej cytryny. I po raz któryś będę zachwalać ten fantastyczny przetwór. Skórka jest mięciutka, bardzo cytrynowa i bez charakterystycznej goryczki! Dodawałam ją już między innymi do  risotto z krewetkami, minestrone z pieczonymi warzywami.

CZYTAJ DALEJ  risotto z krewetkami, łososiem i szparagami

sałatka ze szparagami truskawkami i cukinia

sałatka ze szparagami truskawkami i cukinią
 
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 10 szparagów
  • 10 truskawek
  • pół cukinii
  • 70g sera typu feta
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kawałek skórki kiszonej cytryny (lub łyżeczka startej świeżej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
  1. Szparagi dobrze umyć, odłamać twarde końcówki, przekroić na pół. Dolne części łodygi wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 1,5 minuty i następnie dodać części z pędami. Gotować kolejna minutę. Przelać zimną wodą.
  2. Truskawki umyć i pokroić.
  3. Cukinię umyć i pokroić obieraczką do warzyw.
  4. Kiszoną cytrynę dobrze umyć i oczyścić z miąższu. Pozostałą skórkę pokroić w cienkie paski. Wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny.
  5. Na talerzu ułożyć cukinię, szparagi, truskawki, pokruszyć serem i polać sosem.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]

Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):