indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

 

Placki ziemniaczane każdy zna i kocha (tak mi się przynajmniej wydaje), ale te dzisiejsze nie mają z tradycyjnymi zbyt wiele wspólnego. Po pierwsze są zrobione z ugotowanych ziemniaków, a po drugie są przyprawione po indyjsku, a w środku kryją niespodziankę w postaci nerkowców.

Przejdź prosto do przepisu

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Będąc w Indiach zakochałam się w tamtejszym jedzeniu. Dwa pierwsze dni były totalną wyżerką. Jadłam wszystko i wszędzie. Trzeciego dnia, jak zaczęłam śmierdzieć przyprawami, ta euforia minęła i delikatnie rzecz ujmując miałam wstręt do żółtego koloru. Całe szczęście jajka i grzanki z serem serwowali „czyste”. Czasem kusiłam się jednak na indyjskie przysmaki, szczególnie samosy albo chlebki paratha, które najbardziej mi smakowały faszerowane ziemniakami (a te drugie dodatkowo nerkowcami). I tutaj już tak mi nie przeszkadzały indyjskie aromaty.

india
Indyjski street food
indie
a tutaj jem parathe z ziemniakami (na boku)

Zatęskniłam ostatnio za tymi smakami (a zdarza mi się to dość często) i ponieważ nie chciałam smażyć samosy ani robić chlebka, postanowiłam wykorzystać samo nadzienie i zrobić placki ziemniaczane.

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Dodałam nerkowców, a przyprawiłam kolendrą i kminem. Podałam z jogurtem naturalnym, kolejną porcją kolendry i troszkę poczułam się jak w Indiach.

I na koniec uwaga, taka może trochę oczywista: placki najlepiej smakują jedzone ręką????

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami


indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami
 
na 8 średnich placków
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 500 g ziemniaków
  • ¼ szklanki nerkowców (50g)*
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka startego świeżego imbiru
  • garść posiekanej kolendry+ więcej do podania
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry (mielonych)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (mielonego)
  • ½ łyżeczki płatków chili**
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • olej, do smażenia (np. kokosowy)
  • sól
  • jogurt do podania
Przygotowanie
  1. Ziemniaki obrać i ugotować na miękko z łyżeczką soli. Odcedzić, osuszyć i ugnieść lub przecisnąć przez prasę. Najlepiej pozostawić do całkowitego ostygnięcia i wyschnięcia.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić. Dodać przyprawy oraz imbir i smażyć jeszcze kilka minut.
  3. Nerkowce połamać na mniejsze kawałki i opcjonalnie uprażyć na suchej patelni.
  4. Do ziemniaków dodać jajko, nerkowce, cebulę, ½ łyżeczki soli i kolendrę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie dosolić.
  5. Ciasto nakładać łyżka na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż do przyrumienienia. Ewentualnie dodawać więcej oleju.
  6. Podawać z jogurtem naturalnym z odrobiną kolendry i cytryny.
CZYTAJ DALEJ  spring rolls z brzoskwinią i pikantną wieprzowiną
Uwagi
Ziemniaki najlepiej żeby były sypkie, a już na pewno nie wodniste.
*Nerkowce można zastąpić groszkiem.
**Ilość chili wg uznania. Z podaną ilością placki wychodzą delikatnie pikantne.

indyjskie placki ziemniaczane z nerkowcami

Żeby było łatwiej ciasto nakładam łyżką do lodów.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Moj maz jest z Pakistanu I po 2 latach poznawania tajnikow tej kuchni myslalam ze nic mnie nie zaskoczy…a tu taka pychaaaa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):