potrawka wiosenna ze szparagami, bobem i młodymi ziemniakami
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, na słono, przepis, wegańskie, wegetariańskie

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą

2 komentarze

Niby wiosna, niby maj, a pada śnieg. Jak żyć? Sezon truskawkowy prawie w pełni, a wiosna się gdzieś schowała. Chętnie przesłałabym wam jej trochę z Nicei, bo choć pogoda nie jest taka, jaka w maju być powinna i tak jest dużo ładniej niż w Polsce, a ponieważ nie wiem jak, dzielę się przepisem na danie, które trochę was rozgrzeje i dodatkowo zrobi się samo. Chodzi o potrawkę wiosenną, która nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale była naprawdę smaczna i wyjątkowo syta!

przejdź prosto do przepisu

W sumie można powiedzieć, że jest to gęsta zupa. Ale tak naprawdę nie jest to istotne, ważne jest, że idealnie sprawdzi się, gdy macie pod ręką szparagi, a za oknem śnieżyca 🙂 Dodać młodych ziemniaków (w końcu udało mi się je tu kupić hura hura), soczewicy i bobu i voila. Na koniec dodałam jeszcze trochę śmietany i dużo koperku.

Uwaga a propos gotowania soczewicy

  • Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Jeśli ją używamy, najlepiej dodać ją po ziemniakach.
  • Soczewica brązowa gotuje się najdłużej i warto ją wcześniej moczyć co najmniej 3 godziny. Warto ją też wstępnie podgotować.
  • Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut.

Tutaj przeczytasz dokładniejszą instrukcję jak gotować soczewicę. 

potrawka wiosenna ze szparagami, bobem, młodymi ziemniakami i soczewicą
 
na 4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 200 g młodego bobu*
  • 200g marchewki
  • 300g młodych ziemniaków
  • 250g szparagów (zielonych)
  • ½ szklanki soczewicy zielonej (uwagi powyżej przepisu)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • kilka łyżek śmietanki 30% (roślinnej, jak danie ma być wegańskie)
  • sól do smaku
  • 800ml wody na pół z bulionem
Przygotowanie
  1. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodać obrane i pokrojone marchewki i tymianek i smażyć jeszcze chwilę.
  2. Dodać soczewicę, płyn i gotować na średnim ogniu, ok. 25-30 min, aż soczewica zacznie mięknąć. Po kilku minutach dodać obrane lub oskrobane i pokrojone ziemniaki. Gdyby za bardzo bulgotało, zmniejszyć ogień.
  3. Gdy warzywa i soczewica zmiękną, dodać bób, po 2 minutach pokrojone łodygi szparagów, po kolejnej główki szparagów. Doprawić solą, dodać śmietany (bo kolor nie jest zachęcający bez) i z garść posiekanego koperku.
Uwagi
*Jeśli nie chcesz jeść błonek bobu, albo bób nie jest już super młody, można go ugotować osobno i obrać, lub zastąpić groszkiem.

Nie masz bobu i szparagów? Możesz przygotować bardzo podobną potrawkę, o taką:

potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.

 

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. W tej miseczce jest wszystko, co uwielbiam! Aż zatęskniłam za bobem. I za wiosną, bo u mnie za oknem szaro i zimno.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):