curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy

Hello listopadzie! Mam wrażenie, że ciągle tylko piszę o pogodzie, ale jakby nie było, to co jemy, ma z nią bardzo dużo wspólnego. Na przykład ostatnio jest szaro buro, zimno, deszczowo, a nad cmentarzem, który znajduje się przed naszym domem, unosi się mgła, zatem mam ochotę na aromatyczne, rozgrzewające dania, najlepiej w kolorze pomarańczowym. Dzisiejsze curry z batata, pomidorów i ciecierzycy idealnie spełnia wymogi i ciągle mam na nie ochotę! Szczególnie z domowymi chlebkami naan ❤

przejdź prosto do przepisu

Taki obiad rozgrzewa od środka, dostarczając naszemu organizmowi dużo dobrego paliwa: przede wszystkim jest to po prostu porządna dawka warzyw, a to z nich organizm czerpie najwięcej minerałów, witamin, przeciwutleniaczy itp. Dodatkowo danie wychodzi sycące dzięki batatom i ciecierzycy i doda mnóstwo energii do działania.

nie najpiękniejsze, wszystkie inne, ale pyszne <3

Chlebki robiłam już wiele razy i muszę w końcu dodać przepis, na razie odsyłam do strony Manjuli, która ma mnóstwo przepysznych przepisów kuchni indyjskiej. Jednym z moich ulubionych dań jest palak paneer, czyli twaróg w szpinaku.

Jeśli chcecie, żeby danie zawierało trochę więcej białka, można w sosie ugotować dorsza, albo po prostu podsmażyć obok na maśle. Inna opcja to podanie z jajkiem, albo lepiej, ugotowanie go w curry, dzięki czemu powstanie indyjska shakshuka, którą uwielbiam na śniadanie ????

cury z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy. szybki, aromatyczny jesienny obiad. zdrowy rozgrzewający obiad

Przepis na chlebki znajdziesz tutaj.

5.0 from 2 reviews
curry z batata, pomidorów, szpinaku i ciecierzycy
 
na 4 większe porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka świeżej startej kurkumy (lub ½ suszonej, mielonej)
  • ⅓ łyżeczki mielonego kardamonu lub kilka nasionek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 kg słodkich pomidorów lub 2 puszki
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ⅓ suchej, surowej)
  • 1 batat
  • 2 duże garści szpinaku
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: trochę mleka kokosowego lub smietany
  • do podania: jogurt, ryż, kolendra, chlebki naan
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić i chwilę pogotować w garnku, aż zaczną się rozpadać.
  2. Ciecierzycę, jeśli jest surowa, namoczyć przez noc, ewentualnie co najmniej z 5 godzin, odcedzić, zalać dużą ilością wody i gotować do miękkości. Około 20-30 minut. Odcedzić.
  3. Obrać i pokroić cebulę. Chwilę smażyć na tłuszczu, następnie dodać posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Smażyć jeszcze kilka minut.
  4. Batata wyszorować, opcjonalnie obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i zalać 1,5 szklanki wody. Gotować, aż batat odrobinę zmięknie. Dodać pomidory, ciecierzycę, ½-1 łyżeczkę soli i gotować z 5-10 minut. Jeśli pomidory były mało słodkie, można dodać trochę cukru. Doprawić do smaku, opcjonalnie podlać wodą lub dodać trochę mleka kokosowego albo śmietany. Dodać szpinak i gotować jeszcze chwilkę.
  5. Podawać z chlebkami, ryżem, jogurtem naturalnym posypane kolendrą. Link do przepisu na chlebki powyżej.
 

Przepis jest podobny do tego curry z dynią, soczewicą i kapustą!

curry z dynią soczewicą i kapustą. pyszny, jesienny obiad

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. 🙂 właśnie w lodówce walały mi się bataty i tak myślę co by z nich zrobić 😀 to co, wchodzę na neta wpisuje bataty przepis i wyskakuje mi to cudo 😀 zrobiłem z dwóch porcji, cały dom pachnie, a ja już jem drugą porcję 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):