Pieczony kalafior z ciecierzycą oryginalnie powstał jako baza do sałatki, jednak nigdy tam nie trafił, ponieważ został pochłonięty jako przekąska z kremowym sosem z awokado. Kolejnym razem zjedliśmy go z domowymi chlebkami naan (również ze wspomnianym sosem). Dziś będę go robić ponownie i planuję powtórkę z chlebkami, ale nigdy nie wiadomo czy ostatecznie nie zrobię z niego po prostu curry 😉
Kalafiora zapiekłam razem z liśćmi zainspirowana szałem na chipsy z jarmużu. I choć nie wyszły tak chrupiące, to i tak były bardzo smaczne.
Pieczony kalafior z ciecierzycą, kuminem, kolendrą i wędzoną papryką z kremowym sosem z awokado nie tylko wspaniale smakuje, ale dostarcza naszym organizmom wielu cennych minerałów, witamin, białka, dobrych tłuszczy.
- Kalafior: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, fosfor, antyoksydanty z sulforafanem na czele, witaminy A i C oraz beta karoten. Tutaj poczytasz więcej.
- Ciecierzyca: błonnik, witamina c, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor i prawie 9 g białka na 100 g ugotowanej ciecierzycy! Tutaj artykuł na temat ciecierzycy.
- Awokado: kolejna porcja błonnika i potasu, witaminy C, E, A, z grupy B, luteina oraz kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu. Poczytaj więcej tutaj.
Zatem jakkolwiek nie wykorzystasz tego przepisu, na pewno będzie zdrowo i pożywnie ! ????
Jak podać pieczonego kalafiora z cieciorką (moje propozycje):
- jeśli ma to być przekąska można dodać trochę świeżych warzyw dla kontrastu do pochrupania, typu marchewka, ogórek;
- żeby zrobić sałatkę, wystarczy dodać trochę liści (np. szpinaku), garść żurawiny i zalać sosem lub awokado pokroić na kawałki, a całość zalać oliwą, cytryną i dodać posiekanej natki pietruszki (lub kolendry);
- a jeżeli pieczony kalafior ma się znaleźć w chlebku naan czy picie, można dodać salsy z drobno posiekanych pomidorów z cebulą oraz kolendrą i dodatkowo np. kotleciki z batata.
Na koniec uwaga (żeby nie było nieporozumień): ciecierzyca nie wychodzi zbyt chrupiąca, ale tutaj znajdziesz na taką przepis: chrupiąca pieczona ciecierzyca.
Jeśli szukasz przepisu na chlebki naan polecam poniższy filmik! Ja przepis trochę modyfikuję, zamiast wody daję więcej jogurtu, a piekę normalnie odwracając w połowie. Zazwyczaj używam do tego mąkę orkiszową typ 700.
- 1 nieduży kalafior (ok. 600-700 g)
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 250 g) lub ⅓ szklanki surowej ciecierzycy
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- niecała łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub płatków chili
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody
- Ciecierzycę, jeśli surowa, moczyć najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin, następnie ugotować w osolonej wodzie, do miękkości, ok. 30-40 minut.
- Odcedzić, osuszyć.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (lub folią), wsypać ciecierzycę, włożyć do piekarnika i włączyć na 170C. Ciecierzyca ma obeschnąć, trzymać ją wg uznania kilka minut. Po tym czasie blachę wyciągnąć.
- W misce wymieszać wszystkie przyprawy z oliwą, cytryną i miodem. Kalafiora opłukać, pokroić na różyczki, przełożyć do miski, dodać ciecierzycę i dokładnie wszystko wymieszać.
- Piec przez ok. 25-30 minut. Uważać, żeby kalafior za bardzo nie zmiękł i żeby się nie przypalił.
- Sos: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
- Propozycje podania opisałam powyżej przepisu.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Takie połączenie smakowe po prostu nie może być nieudane. Wygląda obłędnie. I na mnie zdjęcia zrobiły ogromne wrażenie. Super 🙂
Piękne zdjęcia i smakowity przepis.