Nie od dziś wiadomo, że warzywne kotleciki/burgery/placki są świetne. Raz, zjadamy porządną porcję warzyw, dwa, można wykorzystać resztki z obiadu oraz trzy, równie dobrze smakują następnego dnia i są idealne na wynos.
Dzisiejsza propozycja to kotleciki z batata, soczewicy oraz płatków owsianych podane z kremowym, cytrynowym sosem z awokado. Słodkawe, doprawione wędzoną papryką i kminem rzymskim, chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku (nie kruszą się).
Takie kotleciki z batata to swego rodzaju odpowiedź na brak pomysłu na obiad. Najbardziej miałam ochotę na rybę, ale nie udało mi się żadnej kupić i postanowiłam wykorzystać zapasy: bataty, soczewicę i płatki owsiane.
Bonusem tej całej sytuacji jest fakt, że takie placki są bardzo pożywne, zawierają dużo witamin, minerałów, dobrego tłuszczu, białka, błonnika. Nic tylko wcinać!
Tutaj więcej informacji na temat wartościach odżywczych batatów.
Przepis może się wydać lekko skomplikowany, ponieważ batata i soczewicę trzeba najpierw ugotować, jednak po pierwsze, wszystko gotuje się samo, a część składników można przygotować wcześniej, np. batata upiec poprzedniego dnia. I najważniejsze: kotleciki pieczemy i nie musimy stać nad patelnią!
Sos z awokado jest przepyszny i ma śliczny kolor. Jedyny warunek: awokado musi być dojrzałe, zatem jak nie macie takiego pod ręką, lepiej pomyśleć nad alternatywą. Do głowy przychodzi mi jogurt naturalny lub kwaśna śmietana z cytryną i ewentualnie tahiną.
- 2 średnie bataty (ok. 750 g)
- ¾ szklanki zielonej soczewicy (150 g)
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g) (plus 2 garści)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (mielonego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 garści pietruszki
- ¾ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- sos: dojrzałe awokado, 1,5 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody*
- Bataty obrać, pokroić i ugotować na parze (ok. 20 minut) lub upiec w całości w skórce (190C ok. 1 godziny). Obrać.
- Soczewicę ugotować w 1,5 szklanki wody do miękkości.
- Duży malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, dodać pozostałe składniki, ugotowanego batata i soczewicę i mielić, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
- Mały malakser: dodać szklankę płatków owsianych, zmielić, przełożyć do miski. Krok powtórzyć dla batatów i soczewicy, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać 2 garści płatków owsianych oraz posiekaną pietruszkę i zamieszać.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym oliwą uformować 9 mniejszych kotlecików lub 4 większe. Piec 30-35 minut w 190C, aż będą chrupiące i przypieczone z zewnątrz. Po 20 minutach odwrócić. Powtórzyć dla pozostałej masy.
- Sos: awokado przekroić, wyciągnąć pestkę i wybrać miąższ łyżką. Zmiksować z pozostałymi składnikami na gładki sos, dodać więcej wody wg uznania. Można dosolić do smaku.
- Kotleciki jeść w bułce lub picie, z samą sałatą lub innymi warzywami. Na zimno smakują równie dobrze, robią się twardsze i bardziej suche.
Czy mogę użyć czerwonej soczewicy?
Kremowy sos z awokado! Biorę w ciemno 🙂
dobry wybór !
Zjadłbym wszystkie 😀
jakoś wątpię, żebyś dał radę 😛
Z pewnością wypróbuję przepis! 🙂
koniecznie! i daj znać jak się udało :]
Wyglądają pysznie! 🙂 Fajny pomysł na lekki obiad 🙂
dzięki Amanda! no faktyczne nie jest zły 😉