ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
bezglutenowe, na słodko, przekąski, przepis, śniadania, wegańskie, wegetariańskie

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

8 komentarzy

Ryż na mleku bardzo często zdarzało mi się kupować, miałam na jego punkcie małą obsesję w pewnym okresie. Niestety próby robienia go w domu kończyły się dość niefortunnie, ponieważ dodawałam zbyt duże ilości ryżu i powstawała papka, w ilości wystarczającej pewnie dla wojska. Ale odkąd zrozumiałam jak bardzo ryż pęcznieje (a trochę mi to zajęło), danie wychodzi zdecydowanie lepiej.

Przejdź prosto do przepisu

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

Sekret tkwi w proporcjach: 1 część ryżu do 4-5 części płynu, inaczej ryż będzie zbity, a nie delikatny i kremowy.

Szybko odkryłam też, że ryż na mleku dużo bardziej smakuje mi, gdy użyję mleka kokosowego, ale nie ukrywam, że jestem jego wielką miłośniczka (i nie chodzi tylko o smak, tutaj możesz poczytać dlaczego). I oczywiście najlepiej, gdy jest ono domowe- tutaj przepis.

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

Ryż na mleku najlepszy z owocami ????????????????

Np. z  mango i skórką z limonki, które powodują, że zjadam od razu podwójną porcję!

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

Na koniec chciałabym się podzielić przykrą wiadomością: upadł mi aparat i nie działa migawka 🙁 Naprawa w autoryzowanym serwisie odpada, bo cena przewyższa wartość aparatu. Próbuję znaleźć serwis w Polsce, który podejmie się jego naprawy. Będę prosić rodziców o przysłanie mi starego aparatu, a póki co zostają mi zdjęcia, które już zrobiłam (a takich, które się nadają, jest mało), telefon, albo kompakt, który robi wybitnie brzydkie zdjęcia jedzenia. Wynikiem tego może być niezbyt częste dodawanie wpisów….

 ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki

ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
 
2 małe lub 1 duża porcja
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • ¼ szklanka ryżu krótkoziarnistego
  • 1 szklanka mleka kokosowego* + więcej do podania
  • ew. łyżeczka cukru
  • do podania: mango
  • skórka z limonki
  • migdały
  • płatki kokosowe lub wiórki
Przygotowanie
  1. Ryż zalać mlekiem i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, do miękkości. Raz na jakiś czas zamieszać.
  2. Przełożyć do miseczek/szklanek. ewentualnie dodać odrobinę więcej mleka**, pokrojone mango i startą skórkę z limonki. Posypać migdałami i kokosem.
  3. Ryż można jeść na ciepło, jak i na zimno.
Uwagi
*Mleko, jeśli kupne i dość esencjonalne, można rozrobić z wodą, np. 2:1.
**Ryż wchłonie prawie każdą ilość mleka. Dlatego zawsze dodaję odrobinę więcej, tuż przed podaniem, żeby danie było bardziej płynne. Szczególnie jeśli jem go na zimno.

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

8 komentarzy

  1. Genialny blog.moja córeczka dziekuje:)

    • Ania | zielonysrodek.pl

      to ja dziękuję, cała przyjemność po mojej stronie 🙂 proszę pozdrowić córeczkę !

  2. Marika Witek

    Super, że wrzucasz coraz więcej przepisów w stylu „wiem co jem”. A jeszcze większy plus, że są z produktów świeżych i powszechnie dostępnych z nutką ekstrawagancji 🙂 ale nie tej „zamów ten składnik na stronie www a za 3 miesiące przyślą ci go ze środkowego Bhutanu”. Twoje danka na stałe zagościły w moim menu :)) ulubiony jadłoblog jak nic, w 100% podpisuję się pod każdą propozycją bo jest lokalnie, ekologicznie, naturalnie, świeżo, no i strefa klimatyczna Nicei i Wrocławia jest dośc zbliżona więc i składniki podobne ! Tak trzymaj! 😀

    • Ania | zielonysrodek.pl

      no bardzo mnie to cieszy! więc bardzo dziękuję za komentarz 🙂 staram się, żeby było sezonowo i lokalnie, ale zimą wychodzi to trochę ciężej, bo ile można jeść marchewki i kapustę!
      tylko serio strefa klimatyczna Wrocławia podobna do Nicei? zapewne cieplej niż w Gdyni, z której pochodzę;) i jest to zdecydowanie moje ulubione miasto! Pozdrawiam

  3. Kolejne danie po serniku z białą czekoladą,które robi furorę w Naszym domu 😉 nawet moi 3 letni i 1,5 roczny chłopcy się zjadają 😉

    • Ania | zielonysrodek.pl

      super! bardzo się cieszę i dzięki za mily komentarz! to na jutro pancakes owsiane z bananem polecam ????

  4. Kraina Sosny

    Jak pysznie pokazane :>

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):