kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, przekąski, przepis, wegańskie, wegetariańskie

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

4 komentarze

Szybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa na 100%? W każdej z tych sytuacji sprawdzi się kaszotto z bakłażanem, pomidorem i cukinią, czyli najbardziej letnia wersja tego szybkiego dania!

przejdź prosto do przepisu

W moim przypadku kluczowa okazała się przeprowadzka. Choć mieszkanie jest już z grubsza ogarnięte, a kuchnia rozpakowana, ciągle załatwiam różne sprawy, a to do banku, to do urzędu i nie mam na nic czasu. Plus miałam ochotę na kaszę gryczaną z pomidorami. Uwielbiam!

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

Danie robi się szybko, a efekt jest sycący i bardzo smaczny, więc polecam spróbować, bo teraz, póki cukinie młode, a pomidory dojrzałe, jest na nie najlepszy czas! !

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

4.0 from 1 reviews
kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli takie prawie ratatouille
 
na 3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej*
  • 400 l wody lub delikatnego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 bardzo duży, słodki pomidor
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pietruszka i bazylia do podania
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. W miarę możliwości nieco go przyrumienić. Posolić i przełożyć do miski.
  2. Cukinię pokroić i podsmażyć na oliwie, chwilę, aby delikatnie się przyrumieniła, ale wciąż była twarda. Przełożyć do drugiego naczynia.
  3. Cebulę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Cebulę podsmaży z odrobiną oliwy, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać kaszę i ją trochę uprażyć. Dodać bakłażana, tymianek, trochę soli, płyn, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na średnim ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać.
  4. Pomidora sparzyć i obrać, drobno pokroić i dodać do kaszy, gdy ta wchłonie już większość płynu. Dodać też cukinię. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż kasza będzie preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku.
  5. Posypać pokrojoną pietruszką i bazylią.
Uwagi
*ja używam nieprażoną, bo prażona we Francji momentalnie się rozgotowuje.
Można dodać więcej pomidora, paprykę, jak kto lubi.
 

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Tym razem to mój mąż stał sie fanem tego dania 😉
    Choc pyszne zdecydowanie nie szybkie 😉

  2. mopswkuchni

    Świetny przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  3. Piękne zdjecia;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):