kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad
bezglutenowe, dania główne, jednogarnkowe, przekąski, przepis, wegańskie, wegetariańskie

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

4 komentarze

Szybki obiad po pracy? Leniwy weekend i brak natchnienia? Jesteście świeżo po przeprowadzce i wasza kuchnia nie jest jeszcze gotowa na 100%? W każdej z tych sytuacji sprawdzi się kaszotto z bakłażanem, pomidorem i cukinią, czyli najbardziej letnia wersja tego szybkiego dania!

przejdź prosto do przepisu

W moim przypadku kluczowa okazała się przeprowadzka. Choć mieszkanie jest już z grubsza ogarnięte, a kuchnia rozpakowana, ciągle załatwiam różne sprawy, a to do banku, to do urzędu i nie mam na nic czasu. Plus miałam ochotę na kaszę gryczaną z pomidorami. Uwielbiam!

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

Danie robi się szybko, a efekt jest sycący i bardzo smaczny, więc polecam spróbować, bo teraz, póki cukinie młode, a pomidory dojrzałe, jest na nie najlepszy czas! !

kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli szybki letni obiad

4.0 from 1 reviews
kaszotto z bakłażanem, pomidorami i cukinią, czyli takie prawie ratatouille
 
na 3-4 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka kaszy gryczanej*
  • 400 l wody lub delikatnego bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cukinia lub 2 mniejsze
  • 1 bardzo duży, słodki pomidor
  • ½ łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
  • pietruszka i bazylia do podania
Przygotowanie
  1. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni. W miarę możliwości nieco go przyrumienić. Posolić i przełożyć do miski.
  2. Cukinię pokroić i podsmażyć na oliwie, chwilę, aby delikatnie się przyrumieniła, ale wciąż była twarda. Przełożyć do drugiego naczynia.
  3. Cebulę obrać i pokroić, czosnek posiekać. Cebulę podsmaży z odrobiną oliwy, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę, dodać kaszę i ją trochę uprażyć. Dodać bakłażana, tymianek, trochę soli, płyn, zamieszać, przykryć pokrywką i zostawić na średnim ogniu. Raz na jakiś czas zamieszać.
  4. Pomidora sparzyć i obrać, drobno pokroić i dodać do kaszy, gdy ta wchłonie już większość płynu. Dodać też cukinię. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i gotować jeszcze kilka minut, aż kasza będzie preferowanej konsystencji. Dosolić do smaku.
  5. Posypać pokrojoną pietruszką i bazylią.
Uwagi
*ja używam nieprażoną, bo prażona we Francji momentalnie się rozgotowuje.
Można dodać więcej pomidora, paprykę, jak kto lubi.
 

Częste choroby wieku dziecięcego – praktyczny przewodnik

Częste choroby wieku dziecięcego – praktyczny przewodnik

Porady
Choroby dziecięce to ważny temat dla wielu rodziców dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Warto umieć rozpoznawać niepokojące objawy, by...
Czytaj dalej
Jakie korzyści przynosi saturator w kuchni?

Jakie korzyści przynosi saturator w kuchni?

Porady
Saturatory to urządzenia, które pozwalają na produkcję wody gazowanej w domowych warunkach. W ostatnich latach zyskały na popularności, stając się...
Czytaj dalej
Jakie produkty można mrozić, a których nie powinnaś?

Jakie produkty można mrozić, a których nie powinnaś?

Porady
Wyobraź sobie, że możesz cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców przez cały rok, bez względu na sezon. Mrożenie żywności...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

4 komentarze

  1. Tym razem to mój mąż stał sie fanem tego dania 😉
    Choc pyszne zdecydowanie nie szybkie 😉

  2. mopswkuchni

    Świetny przepis. Zapraszam do dodania go do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  3. Piękne zdjecia;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):