Drogi czytelniku! Na wstępie chciałabym Tobie podziękować, za to, że ze mną jesteś! Chyba za rzadko to mówię, albo nawet wcale, ale naprawdę bardzo doceniam obecność każdego z Was, wasze komentarze, mejle, zdjęcia moich przepisów w waszym wykonaniu. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogę dzielić to miejsce z Wami i mam nadzieję, w przyszłości rozwinie się ono jeszcze bardziej. Przy okazji chciałam powiedzieć, że jesteśmy na etapie przeprowadzki do Paryża i będziemy opuszczać Niceę. Trochę smutno, ale z drugiej strony się cieszę, bo stolica ma pewnie dużo więcej co zaoferowania. Ruszamy samochodem w sobotę i mamy na to prawie cztery dni, więc szykuje się fajny roadtrip! Kilka fot pewnie będzie można zobaczyć na instagramie. A dziś, na pożegnanie, dorsz w pomidorach. Ryba ta, mimo iż nie jest śródziemnomorska, jest tu dość popularna i dla mnie jest to jedna z prostszych opcji na obiad.
przejdź prosto do przepisu
Prostszych i przy okazji smaczniejszych, kiedy sezon na pomidory w pełni, a stragany aż się uginają pod ciężarem tych czerwonych owoców. Kiedyś pisałam, że najbardziej lubię dorsza na maśle i jest to częściowo prawda, chociażby ze względu na fakt, iż danie jest ekspresowe, ale w pomidorach to zawsze w pomidorach. Poza tym też jest stosunkowo szybko i potrzebna jest tylko jedna patelnia.
Sos zrobiłam taki a la puttanesca, czyli oliwki (z anchois), trochę chili i kapary, które uwielbiam. Wszystko na bazie dojrzałych pomidorów i naprawdę nie trzeba dużo więcej. Trochę czosnku, soli i oczywiście oliwy. Dorsza dodałam do gorącego sosu na niecałe 10 minut i podałam z lekką sałatką. Oczywiście sprawdzi się też z ziemniakami, chlebem, kuskusem, jak kto lubi.
- filet z dorsza, ok 300g*
- ok. 700 g pomidorów, może być trochę mniej
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwek
- 1-1,5 łyżki kaparów
- pietruszka do podania, opcjonalnie
- Pomidory sparzyć i obrać. Drobno posiekać.
- Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwię. Dodać pomidory i dusić na dość dużym ogniu (żeby było szybciej), aż pomidory zaczną mięknąć. Dodać oliwki (można przekroić) i kapary i gotować jeszcze kilka minut. Zmniejszyć ogień i ew. trochę posolić.
- Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie posolić. Dodać do gorącego sosu (dobrze jest nim obtoczyć rybę), przykryć pokrywką i gotować, aż ryba będzie gotowa. To będzie zależeć od wielkości, trzeba sprawdzić widelcem, 5-10 minut. Chcemy, żeby ryba się ścięła, jak będzie gotowana za długo, zrobi się twarda.
- Podawać z dowolnymi dodatkami i opcjonalnie posypać pietruszką.
Bardzo smaczne i proste danie.
Pyszne danie, szybkie, proste i bardzo smaczne. Dziekuje za przepis. 5/5
to ja dziękuję i cieszę się, że tak przypadowało! 🙂