dorsz w pomidorach a la puttanesca z oliwkami i kaparami

Drogi czytelniku! Na wstępie chciałabym Tobie podziękować, za to, że ze mną jesteś! Chyba za rzadko to mówię, albo nawet wcale, ale naprawdę bardzo doceniam obecność każdego z Was, wasze komentarze, mejle, zdjęcia moich przepisów w waszym wykonaniu. Jestem bardzo szczęśliwa, że mogę dzielić to miejsce z Wami i mam nadzieję, w przyszłości rozwinie się ono jeszcze bardziej. Przy okazji chciałam powiedzieć, że jesteśmy na etapie przeprowadzki do Paryża i będziemy opuszczać Niceę. Trochę smutno, ale z drugiej strony się cieszę, bo stolica ma pewnie dużo więcej co zaoferowania. Ruszamy samochodem w sobotę i mamy na to prawie cztery dni, więc szykuje się fajny roadtrip! Kilka fot pewnie będzie można zobaczyć na instagramie. A dziś, na pożegnanie, dorsz w pomidorach. Ryba ta, mimo iż nie jest śródziemnomorska, jest tu dość popularna i dla mnie jest to jedna z prostszych opcji na obiad.

przejdź prosto do przepisu

 

Prostszych i przy okazji smaczniejszych, kiedy sezon na pomidory w pełni, a stragany aż się uginają pod ciężarem tych czerwonych owoców. Kiedyś pisałam, że najbardziej lubię dorsza na maśle i jest to częściowo prawda, chociażby ze względu na fakt, iż danie jest ekspresowe, ale w pomidorach to zawsze w pomidorach. Poza tym też jest stosunkowo szybko i potrzebna jest tylko jedna patelnia.

dorsz w pomidorach a la puttanesca. pyszny szybki obiad. ryba na obiad. pomysł na szybkiego dorsza dorsz w pomidorach a la puttanesca. pyszny szybki obiad. ryba na obiad. pomysł na szybkiego dorsza

Sos zrobiłam taki a la puttanesca, czyli oliwki (z anchois), trochę chili i kapary, które uwielbiam. Wszystko na bazie dojrzałych pomidorów i naprawdę nie trzeba dużo więcej. Trochę czosnku, soli i oczywiście oliwy. Dorsza dodałam do gorącego sosu na niecałe 10 minut i podałam z lekką sałatką. Oczywiście sprawdzi się też z ziemniakami,  chlebem, kuskusem, jak kto lubi.

CZYTAJ DALEJ  zupa meksykańska z klopsikami, papryką i cytryną

5.0 from 1 reviews
dorsz w pomidorach a la putanesca
 
na 2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • filet z dorsza, ok 300g*
  • ok. 700 g pomidorów, może być trochę mniej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwek
  • 1-1,5 łyżki kaparów
  • pietruszka do podania, opcjonalnie
Przygotowanie
  1. Pomidory sparzyć i obrać. Drobno posiekać.
  2. Czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwię. Dodać pomidory i dusić na dość dużym ogniu (żeby było szybciej), aż pomidory zaczną mięknąć. Dodać oliwki (można przekroić) i kapary i gotować jeszcze kilka minut. Zmniejszyć ogień i ew. trochę posolić.
  3. Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie posolić. Dodać do gorącego sosu (dobrze jest nim obtoczyć rybę), przykryć pokrywką i gotować, aż ryba będzie gotowa. To będzie zależeć od wielkości, trzeba sprawdzić widelcem, 5-10 minut. Chcemy, żeby ryba się ścięła, jak będzie gotowana za długo, zrobi się twarda.
  4. Podawać z dowolnymi dodatkami i opcjonalnie posypać pietruszką.
Uwagi
*Sosu wychodzi dość dużo, więc można dać więcej dorsza
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):