Duszona wołowina z czosnkiem

Przyznam Wam się bez bicia, że nic nie jest w stanie zastąpić aromatu duszonego mięsa, zwłaszcza kiedy miesza się on z nutą pieprzu i – co najważniejsze – czosnku. Dzisiaj podzielę się z Wami sekretem doskonałego dani: duszonej wołowiny z czosnkiem. To długo pieczony, soczysty kąsek mięsa, który z rozkoszą można rozsmarować na widelcu. Co więcej, duszona wołowina z czosnkiem to idealne danie na zimowe wieczory, kiedy pragniemy ciepła i wyjątkowych smaków.

Duszona wołowina z czosnkiem – składniki

Na 4 porcje:

  • 800 g mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku (można użyć świeżego lub suszonego)
  • 300 ml bulionu wołowego

Alternatywy:

  • Zamiast bulionu wołowego można użyć bulionu warzywnego.
  • Tymianek można zastąpić rozmarynem lub inną ulubioną ziołową przyprawą.

Duszona wołowina z czosnkiem – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie mięsa: Mięso pokrój na porcje i natrzyj solą oraz pieprzem.
  2. Smażenie mięsa: Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij i odłóż.
  3. Przygotowanie warzyw: Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  4. Duszenie warzyw: Na tej samej patelni, na której smażyłaś mięso, podduś warzywa, aż zmiękną.
  5. Gotowanie mięsa z warzywami: Wróć z mięsem do garnka z warzywami, dodaj tymianek i zalej bulionem. Dusz na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Podawanie: Duszona wołowina z czosnkiem najlepiej smakuje podana z puree ziemniaczanym lub kaszą.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *