Duszona wołowina z czosnkiem
dania główne, jednogarnkowe, przepis

Duszona wołowina z czosnkiem

0 komentarzy

Przyznam Wam się bez bicia, że nic nie jest w stanie zastąpić aromatu duszonego mięsa, zwłaszcza kiedy miesza się on z nutą pieprzu i – co najważniejsze – czosnku. Dzisiaj podzielę się z Wami sekretem doskonałego dani: duszonej wołowiny z czosnkiem. To długo pieczony, soczysty kąsek mięsa, który z rozkoszą można rozsmarować na widelcu. Co więcej, duszona wołowina z czosnkiem to idealne danie na zimowe wieczory, kiedy pragniemy ciepła i wyjątkowych smaków.

Duszona wołowina z czosnkiem – składniki

Na 4 porcje:

  • 800 g mięsa wołowego (np. łopatki)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku (można użyć świeżego lub suszonego)
  • 300 ml bulionu wołowego

Alternatywy:

  • Zamiast bulionu wołowego można użyć bulionu warzywnego.
  • Tymianek można zastąpić rozmarynem lub inną ulubioną ziołową przyprawą.

Duszona wołowina z czosnkiem – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie mięsa: Mięso pokrój na porcje i natrzyj solą oraz pieprzem.
  2. Smażenie mięsa: Na rozgrzanej oliwie z oliwek obsmaż mięso z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij i odłóż.
  3. Przygotowanie warzyw: Cebulę i marchewkę pokrój w kostkę, a czosnek drobno posiekaj.
  4. Duszenie warzyw: Na tej samej patelni, na której smażyłaś mięso, podduś warzywa, aż zmiękną.
  5. Gotowanie mięsa z warzywami: Wróć z mięsem do garnka z warzywami, dodaj tymianek i zalej bulionem. Dusz na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Podawanie: Duszona wołowina z czosnkiem najlepiej smakuje podana z puree ziemniaczanym lub kaszą.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*