frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką
bezglutenowe, dania główne, na słono, placki i kotleciki, przekąski, przepis, śniadania, wegetariańskie

frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską

2 komentarze

To już oficjalne: sezon na szparagi (tutaj w Nicei) dobiegł końca ???? Zbyt szybko! Nie byłam na to przygotowana, chciałam się nimi jeszcze chwilę nacieszyć. Kilka dni temu kupiłam mój ostatni mały pęczek i wyprawiłam im uroczyste pożegnanie: uznałam, że na taką okazję najlepsza będzie frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską.

przejdź prosto do przepisu

Prezentowany przepis pożyczyłam sobie ze strony smittenkitchen.com, chodził za mną od kilku tygodni, a szczególnie pomysł zrobienia ze szparagów wstążek, dzięki czemu nie trzeba ich wcześniej podgotowywać! Ser kozi we frittacie uwielbiam, a do tego chrupiąca szynka parmeńska! Przepis idealny! Za dużo nawet nie zmieniłam, poza proporcjami i zamiast dymki dałam czerwoną cebulkę. Aha i ostatecznie szparagów nie goliłam, a cienko pokroiłam nożem.

Frittatę zaczęłam na rozgrzanej patelni, a dokończyłam w piekarniku. Miałam nadzieję, trochę przyrumienić ser, ale był to taki delikatny twarożek i nie bardzo miał na to ochotę. Za to z masą jajeczną poszło łatwiej.

Jeszcze uwaga à propos szynki : zazwyczaj nie lubię jej na ciepło, ale tutaj, w formie czipsików, smakuje wyjątkowo dobrze 🙂

frittata ze szparagami, kozim serkiem i szynką parmeńską
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek
  • 250 g szparagów
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 100-150 g serka (twarożku) koziego*
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub boczku)
  • pół czerwonej cebuli
  • sól i pieprz do smaku
  • masło, oliwa
  • do podania (opcjonalnie) bazylia
Przygotowanie
  1. Szparagi opłukać, odłamać końcówki i cienko pokroić lub zrobić z nich wstążki przy pomocy obieraczki.
  2. Cebulę obrać, przekroić na pół i cienko pokroić.
  3. Szynkę podsmażyć na maśle, aż zrobi się chrupiąca. Przełożyć na kawałek ręcznika papierowego.
  4. Jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Dodać szparagi, cebulę i część pokrojonej szynki. W miarę możliwości wymieszać (choć szparagi będą wystawać).
  5. Rozgrzać patelnię, dodać trochę więcej masła i wlać masę. Prawdopodobnie będzie trzeba docisnąć szparagi. Ułożyć ser i przykryć pokrywką i gotować z 5-7 minut, aż jajka zaczną się ścinać. Zdjąć pokrywkę, można całość trochę polać oliwą i przełożyć do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla (moja patelnia chyba nie nadaje się do piekarnika, dlatego go nie zamykam, a rączkę pozostawiam na zewnątrz) i piec kolejne kilka minut, aż góra zetnie się do końca i lekko przypiecze.
  6. Jeść na ciepło lub zimno, posypać pozostałą szynką. Można posypać świeżą bazylią.
Uwagi
*może być owczy, feta, a nawet zwykły twaróg
 

 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Brzmi nieźle, ale jaka teperatura pieca?

    • Ania | zielonysrodek.pl

      a faktycznie nie podałam, tak z 220 z funkcja grilla, chodzi o to żeby chwilę dopiec;)

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Oceń (po zrobieniu):  

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]