delikatne ciastka migdałowe z lukrem mandarynkowym

Dziś Mikołajki, tak więc chciałabym życzyć wszystkiego najlepszego wszystkim Mikołajom! Oraz dużo czekolady i innych słodkości wszystkim pozostałym. Rok temu o tej porze dodałam kruche ciasteczka migdałowe z dżemem malinowym, zatem żeby tradycji stało się zadość, dziś dodaję delikatne ciastka migdałowe, tym razem wycinane.

delikatne-ciastka-migdalowe01 delikatne-ciastka-migdalowe02 delikatne-ciastka-migdalowe03

Ciasteczka są proste w przygotowaniu, ciasto wychodzi bardzo przyjemne: łatwo się wałkuje i wycina. Bonus: nie zmieniają kształtu po upieczeniu!

Można je dekorować czekoladą, orzechami, ale wg mnie najlepiej smakują z lukrem mandarynkowym (lub pomarańczowym). Dodatkowo lubię je też posypać kokosem, wyglądają wtedy jak poprószone śniegiem ❄

delikatne-ciastka-migdalowe05

Uwaga apropo migdałów: najlepsze będą migdały blanszowane już zmielone, bo są najdrobniejsze, opcjonalnie można je zmielić samemu w młynku do kawy.

Jeśli chcemy dekorować czekoladą, najlepiej wcześniej ją temperować. Tutaj znajdziesz instrukcję. A dlaczego? Czekolada pozostaje błyszcząca, ma wyższą temperaturę topnienia (nie rozpuszcza się w ręce), jest bardziej twarda i szybciej zastyga. Czekolada kupna jest temperowana: dlatego tak fajnie strzela przy łamaniu! Niestety traci swoje właściwości podczas roztapiania.

delikatne-ciastka-migdalowe04

Mam praktycznie gotowy drugi przepis z wykorzystaniem płatków owsianych! Czyli ciastka migdałowo owsiane, również wycinane. Jeśli macie na niego ochotę, napiszcie w komentarzach!

delikatne ciastka migdałowe z lukrem mandarynkowym
 
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 160 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów *
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 żółtko + 2 łyżki wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • lukier mandarynkowy: cukier puder i mandarynka (opcjonalnie pomarańcza)
Przygotowanie
  1. Suche składniki dokładnie wymieszać i wetrzeć w nie zimne masło (ja to robię malakserem), aż masa będzie przypominać bułkę tartą.
  2. Dodać żółtko wymieszane z wodą i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny, albo aż ciasto stwardnieje.
  3. Rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać dowolne kształty. Piec w 180C przez ok. 10 minut. Ostudzić.
  4. Dekorować wg uznania, czekoladą, lukrem i orzechami.
  5. Lukier mandarynkowy: 2-3 łyżki cukru pudru wymieszać z odrobiną skórki z mandarynki i sokiem, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
CZYTAJ DALEJ  curry z dynią, soczewicą i pomidorami (indyjskie)
Uwagi
*Migdały najlepsze są już zmielone (bo są najdrobniejsze). Można użyć całe migdały, najlepiej zmielić je w młynku do kawy, jeśli mielimy w malakserze, mielić najpierw same, a potem jeszcze chwile z mąką.
 

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

10 komentarzy

  1. Witam!
    Zamiast migdałów dodałam orzechy włoskie zmielone, mąkę orkiszową i wyszły mi jakiś takie meeega kruche i dziwnie mączne w smaku…..:-( co powinnam poprawić?

    • przykro słyszeć:( włoskie są bardziej tłuste, a orkiszowa ma mniej glutenu. więc to na pewno miało wpływ. a jakiego typu orkiszowa? razowa? i czy masło było zimne? czy ciasto było dobrze schłodzone? i czy na pewno w piekarniku była wystarczająca temperatura? więcej pytań póki co nie mam 😉

  2. koniecznie podaj proszę przepis na ciasteczka migdałowo-owsiane! 😀 całkiem niedawno odkryłam Twoją stronę i jestem zakochana w przepisach owsianych! (do tej pory tylko z tego korzystałam 😉 ).
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Rewelacja! Nie dość, że moje ulubione migdały to jeszcze lukier mandarynkowy! Ach, dla takich pyszności warto żyć 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):