Przychodzę do Was dzisiaj z orzeźwiającym przepisem, który idealnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni. Przygotowałam dla Was przepis na lemoniadę ogórkową – orzeźwienie, które z pewnością zachwyci Was swoim nietuzinkowym smakiem. To połączenie słodkiego, kwasu cytrynowego i soczystego ogórka jest naprawdę wyjątkowe. Zachęcam do spróbowania!
Lemoniada ogórkowa – składniki
- 1 duży ogórek
- Sok z 2 cytryn
- 3 łyżki miodu (lub innego słodzika do smaku)
- 1 litr wody mineralnej (najlepiej niegazowanej)
Jeżeli chcesz, możesz dodać kilka liści mięty dla dodatkowego aromatu. Miod możesz zastąpić syropem klonowym lub agawowym, jeśli preferujesz wegańską wersję.
Lemoniada ogórkowa – przepis krok po kroku
- Na początek, myjemy i obieramy ogórka. Następnie kroimy go na drobne kawałki.
- W dużej misce lub dzbanku mieszamy sok z cytryn z miodem. Jeżeli używasz mięty, dodaj ją teraz.
- Dodajemy pokrojonego ogórka do naszej mieszanki cytrynowej. Dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły.
- Na koniec, do naszej lemoniady ogórkowej dodajemy wodę mineralną i ponownie dokładnie mieszamy.
- Przed podaniem, lemoniadę ogórkową wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki, aby nabrała świeżości.
- Gotową lemoniadę ogórkową podajemy z lodem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
Duży ogórek to słaba orientacja rozmiarowa… Ale trop na pomysł jest;)