Polskie lato potrafi być takie piękne! Jestem tutaj od ponad tygodnia i choć zapowiadało się nieciekawie i trochę się bałam, że zamarznę na śmierć, w samą porę przyszły upały i mogę się kąpać w jeziorze i chodzić w japonkach. I pić dużo orzeźwiających napojów…. np. z syropem malinowym z imbirem.
Taki syrop malinowy z imbirem jest wielozadaniowy i świetnie się sprawdza w wielu sytuacjach. Z wodą gazowaną i lodem, jako dodatek do drinków czy herbaty mrożonej.
Jest słodko kwaśny z nutą pikantnego imbiru, orzeźwiający i przepyszny. Pewnie smakowałby też dobrze z lodami waniliowymi albo czekoladowymi…
syrop malinowy z imbirem
na 0,8l syropu
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 400 g malin
- 100 g świeżego imbiru
- 100g cukru trzcinowego
- 700 ml wody
Przygotowanie
- Wodę zagotować z cukrem.
- Imbir obrać i drobno pokroić. Dodać do wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30 min.
- Następnie dodać maliny i wyłączyć gaz.
- Po ostygnięciu przetrzeć przez drobne sitko i przelać do szczelnie zamykanego naczynia.
- Przechowywać w lodówce.
Uwagi
Sok pić rozcieńczony wodą, dodawać do herbaty albo koktajli. Można też polać nim lody lub inny deser.
Jak wybrać płytki podłogowe do kuchni? Ekspert radzi
Kuchnia to bez wątpienia jedno z najbardziej wymagających pomieszczeń w domu. Podłoga musi tu radzić sobie z intensywnym użytkowaniem, rozlanymi...
Czytaj dalej
ciasto czekoladowo migdałowe z czereśniami (bez mąki)
Czy to już prawie lato? Tutaj jest coraz cieplej (znaczy coraz bardziej gorąco) i pojawiły się słodkie, przepyszne czereśnie. Zajadałam się...
Czytaj dalej
Ciasto marchewkowe z kokosem i migdałami
Pewnie nie trudno zauważyć, że do wszystkich wypieków dodaję orzechów. Jem ich naprawdę bardzo dużo, a najwięcej migdałów. W muffinach orzechowych, bananowych,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
