Polskie lato potrafi być takie piękne! Jestem tutaj od ponad tygodnia i choć zapowiadało się nieciekawie i trochę się bałam, że zamarznę na śmierć, w samą porę przyszły upały i mogę się kąpać w jeziorze i chodzić w japonkach. I pić dużo orzeźwiających napojów…. np. z syropem malinowym z imbirem.
Taki syrop malinowy z imbirem jest wielozadaniowy i świetnie się sprawdza w wielu sytuacjach. Z wodą gazowaną i lodem, jako dodatek do drinków czy herbaty mrożonej.
Jest słodko kwaśny z nutą pikantnego imbiru, orzeźwiający i przepyszny. Pewnie smakowałby też dobrze z lodami waniliowymi albo czekoladowymi…
syrop malinowy z imbirem
na 0,8l syropu
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 400 g malin
- 100 g świeżego imbiru
- 100g cukru trzcinowego
- 700 ml wody
Przygotowanie
- Wodę zagotować z cukrem.
- Imbir obrać i drobno pokroić. Dodać do wody i gotować na małym ogniu przez ok. 30 min.
- Następnie dodać maliny i wyłączyć gaz.
- Po ostygnięciu przetrzeć przez drobne sitko i przelać do szczelnie zamykanego naczynia.
- Przechowywać w lodówce.
Uwagi
Sok pić rozcieńczony wodą, dodawać do herbaty albo koktajli. Można też polać nim lody lub inny deser.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.