Czy muffiny mogą być pyszne i słodkie (względnie), jak nie dodamy cukru i innych słodzików? Nawet miodu czy syropu klonowego? Pewnie: wystarczy wykorzystać naturalną słodycz owoców i warzyw!
Po pierwsze dynia. Akurat w sezonie, pięknie pomarańczowa, do tego bardzo słodka. Ok, ale sama dynia może jednak nie wystarczyć, dlatego po drugie: daktyle.
Z kolei kaszę jaglaną dodałam zainspirowana sukcesami, jakie uzyskałam przy muffinach z serem i suszonymi pomidorami. W smaku niewyczuwalna, pomaga przy konsystencji i dzięki niej muffinki są jeszcze bardziej odpowiednie na śniadanie.
Kasza jaglana + płatki owsiane + migdały + jajka + dynia + żurawina = super śniadanie! I wszytko to wpakowane w małego muffina, którego można zjeść przed komputerem, czy w drodze na ważne spotkanie.
I tak na koniec jeden wniosek: muffiny dyniowe najlepiej smakują z solidną porcją masła. Sprawdzałam to wielokrotnie.
muffiny dyniowe bez cukru
9 muffinów (pojedyncza foremka pojemności 115 ml)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
- ½ szklanki mielonych migdałów (55g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki kaszy jaglanej (110g)
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni pieczonej
- 3 jajka
- 80 g daktyli (lub śliwek suszonych, wydrylowanych)
- 80g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- garść żurawiny, ew. trochę orzechów
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (kilka minut). Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem kolejne 5 minut, po czym przełożyć do naczynia do ostygnięcia.
- Płatki owsiane zmielić z resztą suchych składników.
- Kaszę jaglaną zmielić z mokrymi składnikami na gładką masę.
- Do suchych składników dodać mokre oraz żurawinę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem, nałożyć ciasta i piec 25-30 min. w 180C, aż włożony patyk wyjdzie czysty.
- Wyjąć z piekarnika, po ochłodzeniu wyciągnąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
- Podawać z masłem lub bez. Smacznego
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
Czym mielisz te mokre składniki?
Blenderem ręcznym.
Cześć,
A czy tego mleka do gotowania kaszy to nie za mało? Na. 1/2 szkl powinno byc 1 szkl wody lub mleka ….
Nie miałam masła, zastąpiłam je olejem kokosowym i…wyszło:) W końcu znalazłam idealny przepis i 2sniadanie dla dziecka.Dzięki!
bardzo mnie to cieszy! i to ja dziękuję za komentarz 😀
Świetny pomysł na zdrowe muffiny 🙂 A ja akurat dziś kupiła dynię 🙂
dzięki Zuzia! o tej porze roku dynię mam w domu praktycznie cały czas. jak nie surową, to chociaż puree w lodówce 😉