Czy muffiny mogą być pyszne i słodkie (względnie), jak nie dodamy cukru i innych słodzików? Nawet miodu czy syropu klonowego? Pewnie: wystarczy wykorzystać naturalną słodycz owoców i warzyw!
Po pierwsze dynia. Akurat w sezonie, pięknie pomarańczowa, do tego bardzo słodka. Ok, ale sama dynia może jednak nie wystarczyć, dlatego po drugie: daktyle.
Z kolei kaszę jaglaną dodałam zainspirowana sukcesami, jakie uzyskałam przy muffinach z serem i suszonymi pomidorami. W smaku niewyczuwalna, pomaga przy konsystencji i dzięki niej muffinki są jeszcze bardziej odpowiednie na śniadanie.
Kasza jaglana + płatki owsiane + migdały + jajka + dynia + żurawina = super śniadanie! I wszytko to wpakowane w małego muffina, którego można zjeść przed komputerem, czy w drodze na ważne spotkanie.
I tak na koniec jeden wniosek: muffiny dyniowe najlepiej smakują z solidną porcją masła. Sprawdzałam to wielokrotnie.

muffiny dyniowe bez cukru
9 muffinów (pojedyncza foremka pojemności 115 ml)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
- ½ szklanki mielonych migdałów (55g)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki kaszy jaglanej (110g)
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka puree z dyni pieczonej
- 3 jajka
- 80 g daktyli (lub śliwek suszonych, wydrylowanych)
- 80g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- garść żurawiny, ew. trochę orzechów
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (kilka minut). Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem kolejne 5 minut, po czym przełożyć do naczynia do ostygnięcia.
- Płatki owsiane zmielić z resztą suchych składników.
- Kaszę jaglaną zmielić z mokrymi składnikami na gładką masę.
- Do suchych składników dodać mokre oraz żurawinę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem, nałożyć ciasta i piec 25-30 min. w 180C, aż włożony patyk wyjdzie czysty.
- Wyjąć z piekarnika, po ochłodzeniu wyciągnąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
- Podawać z masłem lub bez. Smacznego
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Czym mielisz te mokre składniki?
Blenderem ręcznym.
Cześć,
A czy tego mleka do gotowania kaszy to nie za mało? Na. 1/2 szkl powinno byc 1 szkl wody lub mleka ….
Nie miałam masła, zastąpiłam je olejem kokosowym i…wyszło:) W końcu znalazłam idealny przepis i 2sniadanie dla dziecka.Dzięki!
bardzo mnie to cieszy! i to ja dziękuję za komentarz 😀
Świetny pomysł na zdrowe muffiny 🙂 A ja akurat dziś kupiła dynię 🙂
dzięki Zuzia! o tej porze roku dynię mam w domu praktycznie cały czas. jak nie surową, to chociaż puree w lodówce 😉