muffiny dyniowe bez cukru z imbirem, pomarańczą i żurawiną oraz… kaszą jaglaną

 

Czy muffiny mogą być pyszne i słodkie (względnie), jak nie dodamy cukru i innych słodzików? Nawet miodu czy syropu klonowego? Pewnie: wystarczy wykorzystać naturalną słodycz owoców i warzyw!

Po pierwsze dynia. Akurat w sezonie, pięknie pomarańczowa, do tego bardzo słodka. Ok, ale sama dynia może jednak nie wystarczyć, dlatego po drugie: daktyle.

Przejdź prosto do przepisu

muffiny bezglutenowe, bez cukru, bez mąki

Z kolei kaszę jaglaną dodałam zainspirowana sukcesami, jakie uzyskałam przy muffinach z serem i suszonymi pomidorami. W smaku niewyczuwalna, pomaga przy konsystencji i dzięki niej muffinki są jeszcze bardziej odpowiednie na śniadanie.

muffiny dyniowe-001

Kasza jaglana + płatki owsiane + migdały + jajka + dynia + żurawina = super śniadanie! I wszytko to wpakowane w małego muffina, którego można zjeść przed komputerem, czy w drodze na ważne spotkanie.

muffiny dyniowe1

I tak na koniec jeden wniosek: muffiny dyniowe najlepiej smakują z solidną porcją masła. Sprawdzałam to wielokrotnie.

muffiny bezglutenowe, bez cukru, bez mąki

muffiny dyniowe bez cukru
 
9 muffinów (pojedyncza foremka pojemności 115 ml)
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 1 szklanka płatków owsianych (110 g)
  • ½ szklanki mielonych migdałów (55g)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki kaszy jaglanej (110g)
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni pieczonej
  • 3 jajka
  • 80 g daktyli (lub śliwek suszonych, wydrylowanych)
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka startego, świeżego imbiru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • garść żurawiny, ew. trochę orzechów
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, zalać mlekiem i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie mleko (kilka minut). Wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem kolejne 5 minut, po czym przełożyć do naczynia do ostygnięcia.
  2. Płatki owsiane zmielić z resztą suchych składników.
  3. Kaszę jaglaną zmielić z mokrymi składnikami na gładką masę.
  4. Do suchych składników dodać mokre oraz żurawinę i dokładnie (ale delikatnie) wymieszać.
  5. Foremki wysmarować masłem, nałożyć ciasta i piec 25-30 min. w 180C, aż włożony patyk wyjdzie czysty.
  6. Wyjąć z piekarnika, po ochłodzeniu wyciągnąć z foremek i przełożyć na kratkę do ostygnięcia.
  7. Podawać z masłem lub bez. Smacznego
CZYTAJ DALEJ  mrożony sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

7 komentarzy

  1. Cześć,
    A czy tego mleka do gotowania kaszy to nie za mało? Na. 1/2 szkl powinno byc 1 szkl wody lub mleka ….

  2. Nie miałam masła, zastąpiłam je olejem kokosowym i…wyszło:) W końcu znalazłam idealny przepis i 2sniadanie dla dziecka.Dzięki!

    • dzięki Zuzia! o tej porze roku dynię mam w domu praktycznie cały czas. jak nie surową, to chociaż puree w lodówce 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):