Lubicie sałatki na obiad? Ja bardzo! Jest szybko, kolorowo i pysznie. Szczególnie latem, gdy można dodać świeżych owoców. Mój numer jeden to zdecydowanie truskawki, ale maliny też sprawdzają się wyjątkowo dobrze, np. w takiej, której bazę stanowi kurczak balsamiczny.
Kurczak balsamiczny już sam w sobie jest pyszny: słodkawy i soczysty. Dodać do niego kremowe awokado, kwaskowatych maliny i delikatnie słonej fety i mamy wspaniałą, pożywną sałatkę.
Słowo 'pożywna’ jest tu bardzo istotne, bo co by nie było, ma to być obiad.
Jak zrobić różę z awokado?
Awokado, gdy tylko nadarzy się okazja, zamieniam w różę! Jest to super proste, a tak efektowne! Dokładna instruckja tutaj.
Kilka uwag:
- awokado musi być dojrzałe, dość miękkie, ale wciąż jędrne.
- awokado wyciągam ze skóry łyżką, nie bawię się w jego obieranie.
- jak się za bardzo przykleja, można posmarować deskę/nóż oliwą.
- na koniec „płatki” rozchylam, żeby róża ładniej wyglądała.
kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
- 2 małe piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki miodu
- miks sałat lub szpinak
- maliny
- kawałek fety
- dojrzałe awokado
- kilka zielonych cebulek (jasna część) lub kawałek cebuli (np. czerwonej)
- oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie
- Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości polędwiczek. Wymieszać z octem, miodem, odrobiną soli i odstawić na 30 minut (nie do lodówki).
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony (aż będzie prawie zrobiony). Nie zbyt tłoczno, bo kurczak się nie przypiecze i puści soki. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą marynatę, piec kolejne kilka minut w połowie przewracając kurczaka, aż sos się trochę zredukuje.
- Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką (lub obrać awokado). Zrobić z niego różę (instrukcja powyżej) lub pokroić na kawałki.
- Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, maliny, awokado, posypać pokruszoną fetą i pokrojoną cebulką. Polać oliwą i opcjonalnie pokropić cytryną.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
Kolejny świetny przepis! To takie proste (i o to chodzi) i takie pyszne! Awokado mi nie wychodzi więc wrzuciłam pokrojone. Następny przepis trafia do przepiśnika.
dzięki Karolina! a te różyczki to nic trudnego, wystarczy odpowiednio dojrzałe awokado. ale zdecydowanie nie jest niezbędne. ja na co dzień nie robię hihi
pysznie, zdrowo, kolorowo! idealny pomysł na obiad 🙂
dokładnie!
Ale zacna sałatka, super! A te zwijane awokado rewelacja, muszę kiedyś takie wykorzystać 😀
tak, awokado rządzi:D już nie umiem go jeść normalnie !