kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki idealnej na obiad

Lubicie sałatki na obiad? Ja bardzo! Jest szybko, kolorowo i pysznie. Szczególnie latem, gdy można dodać świeżych owoców. Mój numer jeden to zdecydowanie truskawki, ale maliny też sprawdzają się wyjątkowo dobrze, np. w takiej, której bazę stanowi kurczak balsamiczny.

kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta
kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta

Kurczak balsamiczny już sam w sobie jest pyszny: słodkawy i soczysty. Dodać do niego kremowe awokado, kwaskowatych maliny i delikatnie słonej fety i mamy wspaniałą, pożywną sałatkę.

Słowo 'pożywna’ jest tu bardzo istotne, bo co by nie było, ma to być obiad.

Jak zrobić różę z awokado?

jak zrobić różę awokado

Awokado, gdy tylko nadarzy się okazja, zamieniam w różę! Jest to super proste, a tak efektowne! Dokładna instruckja tutaj.

Kilka uwag:

  • awokado musi być dojrzałe, dość miękkie, ale wciąż jędrne.
  • awokado wyciągam ze skóry łyżką, nie bawię się w jego obieranie.
  • jak się za bardzo przykleja, można posmarować deskę/nóż oliwą.
  • na koniec „płatki” rozchylam, żeby róża ładniej wyglądała.

kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta

kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta

kurczak balsamiczny, awokado, maliny i feta w formie pysznej sałatki
 
2 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 2 małe piersi z kurczaka (ok. 300 g)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki miodu
  • miks sałat lub szpinak
  • maliny
  • kawałek fety
  • dojrzałe awokado
  • kilka zielonych cebulek (jasna część) lub kawałek cebuli (np. czerwonej)
  • oliwa z oliwek, masło
Przygotowanie
  1. Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki wielkości polędwiczek. Wymieszać z octem, miodem, odrobiną soli i odstawić na 30 minut (nie do lodówki).
  2. Rozgrzać nieprzywierającą patelnię, dodać łyżkę masła i smażyć kurczaka po kilka minut z każdej strony (aż będzie prawie zrobiony). Nie zbyt tłoczno, bo kurczak się nie przypiecze i puści soki. Zmniejszyć ogień, dodać pozostałą marynatę, piec kolejne kilka minut w połowie przewracając kurczaka, aż sos się trochę zredukuje.
  3. Awokado przekroić, wyciągnąć pestkę, miąższ wyciągnąć łyżką (lub obrać awokado). Zrobić z niego różę (instrukcja powyżej) lub pokroić na kawałki.
  4. Na talerzach ułożyć sałatę, kurczaka, maliny, awokado, posypać pokruszoną fetą i pokrojoną cebulką. Polać oliwą i opcjonalnie pokropić cytryną.
CZYTAJ DALEJ  sushi bowl, czyli wiosenna micha z rybą i ryżem
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

6 komentarzy

  1. Kolejny świetny przepis! To takie proste (i o to chodzi) i takie pyszne! Awokado mi nie wychodzi więc wrzuciłam pokrojone. Następny przepis trafia do przepiśnika.

    • dzięki Karolina! a te różyczki to nic trudnego, wystarczy odpowiednio dojrzałe awokado. ale zdecydowanie nie jest niezbędne. ja na co dzień nie robię hihi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):