krewetki słodko-kwaśne z batatem i mango

Wyjazd do Polski skończył się bezowocnie tym razem (jeśli chodzi o nowe wpisy), a miałam takie wielkie plany! Wszędzie było tyle pięknych pomidorów, dyni, śliwek i gruszek, aż przykro mi było przechodzić obojętnie. Ale tak to jest jak się przyjeżdża na chwilę, w dodatku przede wszystkim na wesele (które było baardzo udane tak na marginesie). Dlatego byłam zadowolona, gdy już wróciłam do Nicei, poszłam na zakupy jedzeniowe i mogłam sama sobie coś ugotować 😉 Jako jedne z pierwszych przygotowałam krewetki słodko-kwaśne z batatem i mango, które mogłabym jeść codziennie!

krewetki-slodko-kwasne01

Typowy sos słodko kwaśny zawiera ananasa, ale też paprykę i pomidory. I tradycyjna wersja jest super. Ale po pierwsze, chciałam wpakować więcej warzyw, po drugie, dostałam akurat piękne mango, a po trzecie, wersja oryginalna jest dla mnie aż za intensywna (zbyt kwaśno-słodka).

krewetki-slodko-kwasne02 krewetki słoko kwaśne z batatem i mango

Moja wersja jest bardziej stonowana, za sprawą mango bardziej słodka, a za sprawą batata syta i zdrowa! A dlaczego?

„Biorąc pod uwagę zawartość błonnika, złożonych węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin A, B, C, E, K, makro – i mikropierwiastków batat w rankingu warzyw zdobył pozycję warzywa o najwyższej wartości odżywczej”  Żródło.

krewetki słodko kwaśne z batatem i mango

krewetki słodko kwaśne z batatem i mango
 
2-3 porcje
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 400 g surowych krewetek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili lub wg uznania
  • 1 średni batat (ok. 400 g)
  • 500 g pomidorów
  • 2 małe lub 1 większe mango (ok. szklanka pokrojonego miąższu)
  • 2 łyżki sosu sojowego + sok z 1 limonki (4 łyżki) + łyżeczka cukru
  • ryż oraz zielona cebulka do podania (pokrojona biała część)
Przygotowanie
  1. Krewetki obrać (zostawiając ogonki) i wstępnie podsmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce masła (dokończą się w warzywach). Przełożyć do miski. Do patelni dodać trochę więcej masła, pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek i pokrojoną paprykę oraz chili i smażyć 5-10 minut na niedużym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  2. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Drobno posiekać. Batata obrać i pokroić na 1,5 cm kawałki. Wszystko dodać do cebuli i papryki. Delikatnie posolić (1-2 duże szczypty) i gotować 15-20 minut, aż batat będzie prawie dobry (ja lubię gdy jest jędrny, nie za miękki).
  3. Sosu nie wychodzi za dużo i można zwiększyć jego ilość dodając 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w ½ szklanki wody. Gotować kilka minut na średnim ogniu.
  4. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę, dodać do warzyw (część można zostawić do podania). Dodać też krewetki oraz sos sojowy, limonkę i cukier i gotować kilka kolejnych minut. Doprawić do smaku: dodać więcej sosu sojowego, cukru czy limonki wg uznania.
  5. Podawać z ryżem i zieloną cebulką.
CZYTAJ DALEJ  smażony ryż z pieczarkami, cukinią i marchewką
 

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?

Porady
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Porady
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących

Porady
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

5 komentarzy

  1. Ale smakowicie i aromatycznie wyglądają te zdjęcia. Nic tylko bym zjadła! Bez krewetek oczywiście, bo na nie mam uczulenie, ale czuję że również pysznie sprawdziłby się indyk albo tofu 🙂

  2. A wiesz, że ja nigdy krewetek nie próbowałam bo jakoś wydaje mi się, że mi nie posmakują… 😀 Ale całe danie prezentuje się bardzo smacznie, więc jakbym miała próbować to tylko z takim pysznym sosem!

    • poważnie? aż trudno uwierzyć!;) na pierwszy raz proponuje po prostu z czosnkiem i pietruszką <3

  3. Uwielbiam krewetki, więc jestem przekonana, że i takie połączenie bym polubiła 🙂
    /foxydiet.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):