Pod wpisem mikołajkowym (delikatne ciastka migdałowe) spytałam, czy chcecie żebym dodała ciastka migdałowo-owsiane. Jakże było mi miło, kiedy odpisała moja imienniczka Anna i poprosiła o przepis! I to właśnie jej chciałabym zadedykować dzisiejszy wpis!
przejdź prosto do przepisuCiastka w przeciwieństwie do poprzednich nie zawierają mąki, a moje ulubione płatki owsiane. Zaletą stosowania ich w wypiekach jest fakt, że są one naturalnie słodkie i zazwyczaj wystarczy bardzo małą ilość cukru, żeby zadowolić nasze podniebienia (przynajmniej moje). W przypadku tego przepisu jest to 1 duża łyżka cukru pudru.
Ciastka dość ładnie się wycinają. Zdarza się, że gdzieniegdzie wystaje kawałek migdała czy płatka, ale generalnie nie jest źle. Myślę, że jeżeli ktoś będzie chciał się im przyglądać z bliska i krytykować za to, że nie są wystarczająco równe, nie zasługuje na to, żeby je jeść! No bo kto tak robi?
Udekorować można dowolnie, ale ja najbardziej lubię czekoladą i orzeszkiem. Ze względów estetycznych jak i smakowych. Ale niektóre zrobiłam większe, grubsze i bez dekoracji. I po nie sięgam rano, gdy jestem głodna 🙂
- 150 g płatków owsianych
- 100 g migdałów *
- 90 g zimnego masła
- 1 jajko
- ⅓ łyżeczki sody
- 1 duża łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- Płatki dobrze zmielić z migdałami. Dodać sól, cukier i sodę. Wetrzeć masło lub wszystko po prostu zmielić w malakserze. Masę wymieszać z jajkiem . W miarę możliwości uformować kulę i wstawić do lodówki, aż stwardnieje.
- Jeśli masa wciąż się klei dodać trochę więcej zmielonych płatków lub trochę mąki.
- Rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
- Piec 10-12 minut w 180C, aż ciastka się przyrumienią.Wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze do ostygnięcia. Można przełożyć na kratkę.
- Udekorować czekoladą **, orzechami, lukrem lub wg uznania.
**Można dekorować rozpuszczoną czekoladą (najlepiej stemperowaną) lub polewą czekoladową: 1 część czekolady zalać 0,8 części gorącej śmietany. Po rozpuszczeniu dobrze zamieszać. Opcjonalnie dodać trochę cukru pudru. Żeby masę trochę zagęścić (co ułatwi dekorowanie) można dodać trochę alkoholu.
Ciastka są oblędne. Córka jest zrobiła na święta dla nas i w paczuszki..przepyszne! Już sobie wprowadziłamyślę do zeszytu na stałe. DZIĘKUJĘ i pozdrawiam serdecznie.
bardzo mi miło i niezmiernie się cieszę! 🙂 pozdrawiam
Prosto je zrobić i pięknie się prezentują 🙂 Czuję, że by mi posmakowały!
jest taka szansa;)
Prezentują się wyśmienicie i wprost ciężko uwierzyć, że zrobione są z takich zdrowych składników 🙂 Aż chce się jeść na myśl o nich 😀
Wyglądają naprawdę super! Jestem ciekawa jak smakują. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
zatem trzeba spróbować! 🙂