kotlety jajeczne, czyli jak wykorzystać jajka z Wielkanocy

Święta jak zwykle minęły za szybko, zostało po nich jedynie przejedzenie, kawałek sernika i mnóstwo jaj na twardo, których ugotowaliśmy zdecydowanie za dużo. Zachowała się tez spora ilość sosu tatarskiego i tak mnie naszedł pomysł, żeby przygotować kotlety jajeczne. Bardzo dawno ich nie jadłam i choć najchętniej zrobiłabym jakąś lekką sałatkę, miałam ochotę  wyczyścić lodówkę. A kotlety ostatecznie okazały się dużo smaczniejsze, niż się spodziewałam i wcale nie takie ciężkie.

przejdź prosto do przepisu

Przepis raczej nie odbiega znacząco od przeciętnego, znalezionego w internecie. Jajka, bułka tarta i szczypiorek. Dodałam za to sporo koperku i wędzonej papryki, przez co są trochę ciekawsze w smaku. I jakby bardziej wiosenne , bo kojarzą mi się z barszczem ukraińskim?

Podałam je z sosem tatarskim, na bazie jogurtu z odrobiną majonezu oraz marynowanymi grzybkami, korniszonami i kaparami. Dodatkowo koperkiem, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.

 

5.0 from 1 reviews
kotlety jajeczne, czyli jak wykorzystać jajka z Wielkanocy
 
na 4 kotlety
Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej)
  • 6 jajek na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej + więcej do panierowania
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku
  • 2 łyżki koperku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz
Przygotowanie
  1. Jajka drobno posiekać albo zmielić w malakserze. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać, uformować 4 kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony, aż będą ładnie przypieczone. Ja smażę na maśle, które dodaje pyszny aromat, ale równie dobrze może to być masło klarowane lub jakiś olej.
  2. Podawać z sosem, np. tatarskim lub jogurtem z cytryną.
 

Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Cytrynian magnezu – naturalne wsparcie dla układu nerwowego i równowagi psychicznej

Porady
W codziennym biegu coraz częściej zmagamy się z przewlekłym stresem, zmęczeniem i problemami z koncentracją. Choć wielu z nas sięga...
Czytaj dalej
Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Dlaczego restrykcyjne diety nie są tego warte i jak wybierać zdrowe odżywianie?

Porady
Chudnięcie jest procesem, który musi trochę trwać, dlatego osoby niecierpliwe często decydują się na katorżnicze diety czy głodówki. Ekspresowo zrzucają...
Czytaj dalej
Jak wybrać najlepsze wino do codziennego obiadu?

Jak wybrać najlepsze wino do codziennego obiadu?

Porady
Wino to jeden z najpopularniejszych trunków na świecie, który doskonale uświetnia różnorodne okazje. Może być również doskonałym towarzyszem codziennych posiłków,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

9 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba ten przepis, nawet spoko dla mojej córki, która nie je mięsa
    Zastanawiam się tylko co by tu dać zamiast bułki tartej, ponieważ znowu ja omijam pszenicę

    • do pulpetów itp dodję zmielone płatki owsiane, to tu też można. nie wiem tylko co do obtoczenia… zawsze też płatki. najwyżej nie będą chrupiące. albo zrobić bułkę z chleba bezglutenowego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń (po zrobieniu):