Ciepłe, aksamitne puree z pieczonej dyni to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Może służyć jako samodzielne danie, ale także stanowić doskonałą bazę dla zup czy sosów. Jego kremowa konsystencja i słodkawy smak są niezrównane. Dlatego zapraszam Was do kuchni, by przygotować to proste i zdrowe danie!
Puree z pieczonej dyni – składniki
- 1 średniej wielkości dynia hokkaido (około 1,5 kg)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Alternatywą dla dyni hokkaido może być każda inna dynia jadalna – na przykład butternut. Zamiast oleju roślinnego, możecie także użyć oliwy z oliwek.
Puree z pieczonej dyni – przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tymczasem dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem.
- Dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż stanie się miękka.
- Po upieczeniu dynię wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Następnie, łyżką wydrążamy miąższ z dyni.
- Miąższ dyni blendujemy na gładkie puree. Jeśli jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody.
- Gotowe puree z pieczonej dyni doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.