Puree z pieczonej dyni
przepis, wegańskie, zupy

Puree z pieczonej dyni

0 komentarzy

Ciepłe, aksamitne puree z pieczonej dyni to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Może służyć jako samodzielne danie, ale także stanowić doskonałą bazę dla zup czy sosów. Jego kremowa konsystencja i słodkawy smak są niezrównane. Dlatego zapraszam Was do kuchni, by przygotować to proste i zdrowe danie!

Puree z pieczonej dyni – składniki

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido (około 1,5 kg)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Alternatywą dla dyni hokkaido może być każda inna dynia jadalna – na przykład butternut. Zamiast oleju roślinnego, możecie także użyć oliwy z oliwek.

Puree z pieczonej dyni – przepis krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Tymczasem dynię myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
  2. Dynię kroimy na niewielkie kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy solą oraz pieprzem.
  3. Dynię pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż stanie się miękka.
  4. Po upieczeniu dynię wyjmujemy z piekarnika i ostudzamy. Następnie, łyżką wydrążamy miąższ z dyni.
  5. Miąższ dyni blendujemy na gładkie puree. Jeśli jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody.
  6. Gotowe puree z pieczonej dyni doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?

Czy gluten jest szkodliwy?

Porady
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*