Naleśniki na kwaśnej śmietanie

Przepyszne naleśniki na kwaśnej śmietanie to delikatna i puszysta wersja klasycznego dania. Prawdziwa gratka dla smakoszy! Idealnie nadają się na śniadanie, deser czy lekki obiad. Spróbujcie sami!

Naleśniki na kwaśnej śmietanie – składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić mąką orkiszową lub bezglutenową)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli

Na nadzienie:

  • 200g ulubionego dżemu lub świeżych owoców (opcjonalne)

Do smażenia:

  • 2 łyżki masła (można zastąpić olejem kokosowym)

Naleśniki na kwaśnej śmietanie – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce łączymy mąkę, kwaśną śmietanę, jajka, mleko i sól. Mieszamy wszystko na gładką masę, bez grudek.
  2. Smażenie naleśników: Rozgrzewamy na patelni trochę masła. Gdy patelnia jest gorąca, nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na kwaśnej śmietanie z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy proces aż ciasto się skończy.
  3. Przygotowanie nadzienia: Jeśli używamy dżemu lub świeżych owoców, możemy je rozłożyć na każdym z naleśników.
  4. Podawanie: Gotowe naleśniki na kwaśnej śmietanie podajemy na ciepło, polane dodatkową kwaśną śmietaną lub ulubionym syropem.
  5. Smacznego! Teraz pozostaje tylko rozkoszować się smakiem tych wyjątkowych naleśników.
Czy gluten faktycznie szkodzi?

Czy gluten faktycznie szkodzi?

Porady
Gluten to jeden z najczęściej omawianych składników diety. Jedni uważają go za cichego wroga zdrowia, inni za niegroźne białko, które...
Czytaj dalej
Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Nie każda kawa jest taka sama – jak wybrać tę, która naprawdę smakuje?

Porady
W świecie kawy istnieje niezliczona ilość rodzajów i smaków, co sprawia, że dla wielu miłośników tego napoju wybór jednej opcji...
Czytaj dalej
7 sposobów na dynię jesienią 2025

7 sposobów na dynię jesienią 2025

Porady
Jesień to czas, kiedy dynia króluje w naszych kuchniach! Pomarańczowy symbol sezonu może być znacznie więcej niż tylko halloweenową dekoracją....
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *