Przepyszne naleśniki na kwaśnej śmietanie to delikatna i puszysta wersja klasycznego dania. Prawdziwa gratka dla smakoszy! Idealnie nadają się na śniadanie, deser czy lekki obiad. Spróbujcie sami!
Naleśniki na kwaśnej śmietanie – składniki
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić mąką orkiszową lub bezglutenową)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- Szczypta soli
Na nadzienie:
- 200g ulubionego dżemu lub świeżych owoców (opcjonalne)
Do smażenia:
- 2 łyżki masła (można zastąpić olejem kokosowym)
Naleśniki na kwaśnej śmietanie – przepis krok po kroku
- Przygotowanie ciasta: W dużej misce łączymy mąkę, kwaśną śmietanę, jajka, mleko i sól. Mieszamy wszystko na gładką masę, bez grudek.
- Smażenie naleśników: Rozgrzewamy na patelni trochę masła. Gdy patelnia jest gorąca, nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na kwaśnej śmietanie z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy proces aż ciasto się skończy.
- Przygotowanie nadzienia: Jeśli używamy dżemu lub świeżych owoców, możemy je rozłożyć na każdym z naleśników.
- Podawanie: Gotowe naleśniki na kwaśnej śmietanie podajemy na ciepło, polane dodatkową kwaśną śmietaną lub ulubionym syropem.
- Smacznego! Teraz pozostaje tylko rozkoszować się smakiem tych wyjątkowych naleśników.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.