Naleśniki na kwaśnej śmietanie

Przepyszne naleśniki na kwaśnej śmietanie to delikatna i puszysta wersja klasycznego dania. Prawdziwa gratka dla smakoszy! Idealnie nadają się na śniadanie, deser czy lekki obiad. Spróbujcie sami!

Naleśniki na kwaśnej śmietanie – składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej (można zastąpić mąką orkiszową lub bezglutenową)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • Szczypta soli

Na nadzienie:

  • 200g ulubionego dżemu lub świeżych owoców (opcjonalne)

Do smażenia:

  • 2 łyżki masła (można zastąpić olejem kokosowym)

Naleśniki na kwaśnej śmietanie – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce łączymy mąkę, kwaśną śmietanę, jajka, mleko i sól. Mieszamy wszystko na gładką masę, bez grudek.
  2. Smażenie naleśników: Rozgrzewamy na patelni trochę masła. Gdy patelnia jest gorąca, nakładamy porcję ciasta i smażymy naleśniki na kwaśnej śmietanie z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy proces aż ciasto się skończy.
  3. Przygotowanie nadzienia: Jeśli używamy dżemu lub świeżych owoców, możemy je rozłożyć na każdym z naleśników.
  4. Podawanie: Gotowe naleśniki na kwaśnej śmietanie podajemy na ciepło, polane dodatkową kwaśną śmietaną lub ulubionym syropem.
  5. Smacznego! Teraz pozostaje tylko rozkoszować się smakiem tych wyjątkowych naleśników.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *