Dzisiaj pokażę Wam, jak zatrzymać w słoiku smak lata i przygotować kompot z winogron na zimę. To doskonały sposób, aby cieszyć się ulubionymi owocami niezależnie od pory roku. Wiem, że nie mogę Was przenieść w czasie do letnich dni, ale mogę przynajmniej pomóc Wam przypomnieć sobie ich smak. Przygotujcie słoiki, bo zaczynamy!
Kompot z winogron na zimę – składniki
Na około 3 litry kompotu potrzebujesz:
- 1 kg winogron
- 1 l wody
- 300 g cukru
- Sok z 1 cytryny
Alternatywy:
- Zamiast cukru, możesz użyć miodu dla naturalnego i bogatego smaku.
- Jeżeli preferujecie intensywny smak, dodajcie kilka goździków czy cynamonu.
- Jeżeli macie w domu słoiki o różnych wielkościach, ilość składników odpowiednio dostosujcie.
Kompot z winogron na zimę – przepis krok po kroku
- Przygotowanie winogron: Winogrona umyj, usuń szypułki, a następnie przełóż do słoików.
- Przygotowanie syropu: W dużym garnku zagotuj wodę z cukrem, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok z cytryny.
- Zalewanie winogron: Gorącym syropem zalej winogrona w słoikach, pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca od góry.
- Sterylizacja: Słoiki zamknij i umieść w garnku z ciepłą wodą. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem, aby zapewnić dodatkową hermetyczność.
- Przechowywanie: Po ostygnięciu, przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.
Warzywa ekologiczne – dlaczego warto je wybierać? Sprawdzamy!
Świadome odżywianie stało się jednym z najważniejszych trendów ostatnich lat. Wraz z nim rośnie zainteresowanie produktami naturalnymi, wolnymi od sztucznych...
Czytaj dalej
Transformacja kuchni domowej w kuchnię kreatywną. Jak sprzęt wpływa na jakość zdrowych potraw?
W zdrowej kuchni liczą się nie tylko składniki. Ogromny wpływ na smak, strukturę i wartości odżywcze potraw ma to, w...
Czytaj dalej
Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?
Gotowanie na nowoczesnych płytach wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkim odpowiedniego sprzętu, który sprosta technologii magnetycznej. Wiele osób...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.






