Bułki bezglutenowe
na słono, przepis, śniadania

Bułki bezglutenowe – pyszne i wegańskie

0 komentarzy

Pokażę Wam, jak przygotować domowe bułki bezglutenowe, które nie tylko są pyszne, ale również łatwe w wykonaniu. Bez względu na to, czy prowadzicie dietę bezglutenową z wyboru, czy z konieczności, z pewnością docenicie ten przepis. Spróbujcie go raz, a przekonacie się, że domowe bułki bezglutenowe to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Bułki bezglutenowe – składniki

Na 8-10 bułek potrzebujesz:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka suchych drożdży bezglutenowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 ml ciepłej wody

Alternatywy:

  • Jeżeli chcecie dodać bułkom trochę dodatkowego smaku, możecie dodać do ciasta np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy pestki dyni.
  • Zamiast suchej mąki bezglutenowej, możecie użyć mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej w równych proporcjach.

Bułki bezglutenowe – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Dodaj oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli jest zbyt suche, dodaj więcej wody. Jeżeli za mokre – dodaj więcej mąki.
  2. Wyrabianie ciasta: Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  3. Formowanie bułek: Po tym czasie, na stolnicy posypanej mąką, uformuj z ciasta bułki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczenie: Bułki bezglutenowe piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż będą złoto-brązowe.
  5. Ostudzenie: Po wyjęciu z piekarnika, ostudź bułki na kratce.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*