Jak zaplanować dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa cieszy się coraz większą popularnością. Decydują się na nią zarówno osoby, które nie tolerują glutenu, jak i miłośnicy zdrowego odżywiania. Dieta ta polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień. Osoby stosujące ten sposób żywienia często zastępują klasyczne produkty bezglutenowymi zamiennikami. Aby dowiedzieć się, jak zaplanować dietę gluten free, warto zapoznać się z dalszą częścią niniejszego artykułu.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Dieta bezglutenowa jest przede wszystkim polecana osobom, u których stwierdzono celiakię, nazywaną również chorobą trzewną. To schorzenie wymaga całkowitego, stałego wykluczenia glutenu z jadłospisu.

Dieta gluten free jest zalecana także osobom, które mają alergię na gluten lub cierpią na nietolerancję tego białka. Nie jest ona jednak polecana osobom zdrowym, ponieważ może doprowadzić do niedoborów pewnych składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Dieta gluten free, jak sama nazwa wskazuje, polega na wyeliminowaniu z jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten. To grupa białek występujących w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień.

Osoby będące na tej diecie muszą unikać spożywania tradycyjnego pieczywa, makaronów i wyrobów cukierniczych. Ważne, aby dokładnie czytały etykiety oraz potrafiły skutecznie zastąpić produkty z glutenem odpowiednimi zamiennikami.

Dieta bezglutenowa – co jeść?

Osoby stosujące dietę gluten free powinny bazować na następujących składnikach spożywczych:
● kukurydza,
● ziemniaki,
● ryż,
● amarantus,
● proso,
● soja,
● gryka,
● tapioka,
● maniok,
● rośliny strączkowe,
● orzechy,
● mięso,
● jaja,
● wędliny oznaczone jako bezglutenowe,
● mleko i produkty mleczne,
● dżem,
● miód,
● owoce,
● warzywa.

Będąc na diecie bezglutenowej, można również używać zamienników tradycyjnych produktów, m.in. makaronów ryżowych, chlebów kukurydzianych czy płatków jaglanych.

CZYTAJ DALEJ  SEO dla bloga kulinarnego - jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?

Dieta bezglutenowa – produkty zakazane

Będąc na diecie glutenowej, należy wykluczyć następujące produkty:

● mąki – pszenną, żytnią, jęczmienną i owsianą;
● płatki – pszenne, żytnie, jęczmienne i owsiane;
● kasze – mannę, kuskus, owsianą, bulgur i jęczmienną;
● makarony – pszenne, żytnie i jęczmienne;
● tradycyjne wyroby cukiernicze – ciasta, ciastka, rogaliki, pączki, drożdżówki;
● klasyczne wyroby mączne – pierogi, kopytka, kluski śląskie, racuchy, pyzy, knedle;
● kawę zbożową;
● napoje owsiane;
● tradycyjny proszek do pieczenia;
● chipsy;
● sosy i zupy instant.

Będąc na diecie bezglutenowej, należy dokładnie czytać etykiety produktów. Dzięki odpowiednim zamiennikom i starannemu planowaniu żywienie w ten sposób może być smaczne, a jednocześnie dobrze zbilansowane.

Dieta gluten free – jak ją odpowiednio zaplanować?

Aby stosowanie diety bezglutenowej było bezpieczne, należy ją odpowiednio zaplanować. Jeśli nie będzie dobrze przemyślana, to może doprowadzić do niedoborów różnych składników odżywczych w organizmie. Z tego względu przed rozpoczęciem stosowania diety gluten free warto skonsultować się ze specjalistą.

Dobrym pomysłem jest również zamówienie gotowego jadłospisu, przygotowanego przez specjalistę. Nie warto eksperymentować samodzielnie, jeśli nie ma się odpowiedniej wiedzy na temat żywienia. W przeciwnym razie dieta gluten free może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Dieta bezglutenowa – jaka suplementacja?

W diecie bezglutenowej kluczowe jest zadbanie o odpowiednią suplementację, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych. Osoby żywiące się w ten sposób mogą potrzebować suplementacji witamin z grupy B, cynku, magnezu, żelaza, wapnia i kwasów omega-3.

Ważne jednak, aby przed rozpoczęciem suplementacji wykonać odpowiednie badania i skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Pozwoli to na określenie aktualnego poziomu składników odżywczych w organizmie oraz zapotrzebowanie na preparaty. Dzięki temu uzupełnienie witamin i minerałów zostanie dostosowane do indywidualnych potrzeb, co jest istotne, aby uniknąć ryzyka przedawkowania niektórych składników.

CZYTAJ DALEJ  Odkryj magię białego hibiskusa w swojej kuchni!

Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?

Garnki na indukcję z grubym dnem – dlaczego są tak ważne?

Porady
Gotowanie na nowoczesnych płytach wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale przede wszystkim odpowiedniego sprzętu, który sprosta technologii magnetycznej. Wiele osób...
Czytaj dalej
Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

Sos do pizzy i mąka do pizzy – co przygotować na obiad?

dania główne
Codzienne spożywanie tych samych potraw może stać się monotonne, a wiele osób, zbyt zapracowanych w ciągu tygodnia, nie ma czasu...
Czytaj dalej
Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Jak smaczna dieta pudełkowa z niskim IG może odmienić Twoje samopoczucie?

Porady
Czujesz popołudniowe spadki energii? Zmagasz się z nieustanną ochotą na coś słodkiego i masz wrażenie, że Twoja waga wymyka się...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *