Stoły chłodnicze to profesjonalne urządzenia niezbędne w wielu lokalach gastronomicznych. Pełnią wiele ważnych funkcji, które znacząco wpływają na komfort pracy kucharzy i nie tylko. Przeznaczone są do przechowywania artykułów spożywczych w niskich temperaturach, a do tego stanowią dodatkową przestrzeń do przyrządzania posiłków. Na rynku dostępne są różne modele, które można dopasować do specyfiki danego miejsca, aby w pełni wykorzystać jego potencjał.
W poniższym artykule przedstawiamy kluczowe informacje dotyczące tego, do czego służy stół chłodniczy, jak wykorzystać jego wielofunkcyjność oraz sprawić, że codzienne przyrządzanie posiłków stanie się jeszcze łatwiejsze.
Do czego służy stół chłodniczy w gastronomii?
Stoły chłodnicze pełnią dwie zasadnicze role: służą do przechowywania żywności w niskich temperaturach oraz są blatem roboczym, na którym można przygotować posiłki, przekąski albo warzywa czy owoce do dalszej obróbki.
Trzeba mieć na uwadze to, że w zapleczu kuchennym profesjonalnej gastronomii bardzo często panują wysokie temperatury. Mogą mieć one zły wpływ na wiele produktów, jak mięsa, ryby owoce morza czy nabiał. Dzięki stołowi chłodniczemu można utrzymać ich przydatność do spożycia, jak też mieć zawsze pod ręką wszystko to, co jest nam aktualnie potrzebne.
To bardzo funkcjonalne połączenie lodówki i stołu gastronomicznego. Doskonale sprawdzają się w barach sałatkowych, firmach cateringowych, stołówkach albo pizzeriach. Dostępne są w wielu wymiarach, a do tego mogą być wyposażone w szereg dodatkowych funkcji, jak chociażby nadstawki na pojemniki GN albo szuflady.
Stoły chłodnicze i ich zalety
Podstawową zaletą stołów chłodniczych jest to, że można w nich przechowywać wiele produktów, które są najczęściej używane w gastronomii. Jak wiadomo, mięsa, ryby, owoce morza, nabiał, warzywa i owoce wymagają odpowiednich temperatur, aby zachować swoją świeżość i wygląd. Połączenie lodówki z blatem roboczym pozytywnie wpływa na optymalizację pracy w kuchni.
Doskonale sprawdzą się w miejscach o ograniczonej przestrzeni, gdzie często nie ma możliwości wstawienia zbyt wielu urządzeń chłodniczych.
Jakie stoły chłodnicze wybrać?
Na rynku znajdziemy bogatą ofertę stołów chłodniczych, co pozwala dopasować wybrany model do specyfiki lokalu, jak też naszych indywidualnych potrzeb. W pierwszej kolejności powinniśmy uwzględnić wymiary tych urządzeń chłodniczych. W mniejszych zapleczach kuchennych sprawdzą się modele dwudrzwiowe, natomiast w bardziej przestronnych – trzydrzwiowe. Bardzo ważne jest to, aby taki stół posiadał dostateczną przestrzeń do magazynowania produktów spożywczych i odpowiednio duży blat roboczy. Nie może jednak ograniczać swobody poruszania się, dlatego zbyt obszerny może zwyczajnie utrudniać codzienną pracę.
Stoły chłodnicze mogą też posiadać dodatkowe funkcjonalności. W pizzeriach albo barach sałatkowych idealną opcją będą stoły chłodnicze sałatkowe, wyposażone w specjalną nadstawkę na pojemniki GN. Można w nich przechowywać pokrojone warzywa, plasterki sera, oliwki czy różne inne dodatki. W ten sposób przygotowanie panini albo pizzy stanie się znacznie szybsze.
Wygodnym rozwiązaniem są także stoły chłodnicze wyposażone w przeszklone drzwi. Nie musimy za każdym razem otwierać urządzenia, aby sprawdzić, co znajduje się w środku. Ten model stołów będzie idealny do butelek z napojami i warto rozważyć jego zakup do barów albo pubów.
Na co zwrócić uwagę przed zakupem stołu chłodniczego?
Jeżeli decydujemy się na zakup stołów chłodniczych, wcześniej warto dokładnie wymierzyć pomieszczenie, w którym ma się znaleźć wspomniany sprzęt. Urządzenia w gastronomii nie mogą ograniczać swobody poruszania się. Stół chłodniczy powinien być jednak na tyle pojemny, aby pomieścić wszystkie zapasy, jakie są nam potrzebne w danym czasie.
Ważny jest ponadto materiał wykonania. Ogromną popularnością cieszą się stoły chłodnicze ze stali nierdzewnej, która jest odporna na korozję, łatwa w czyszczeniu i przez bardzo długi czas zachowuje swój pierwotny wygląd. Takie stoły będą odporne na zarysowania oraz intensywne użytkowanie, co jest bardzo ważne w wymagającej branży, jaką niewątpliwie jest gastronomia.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]