Do czego wykorzystać pastę pistacjową?

Pistacje to jedne z najbardziej aromatycznych rodzajów orzechów, które urzekają swoim słodkawym smakiem przełamanym delikatną goryczką. Wiele osób nie może się powstrzymać przed sięgnięciem po ich kolejną garść lub dodaniem ich do posiłku czy deseru. Nie dziwi więc fakt, że równie dużą popularnością cieszy się pasta pistacjowa, dzięki której na nowo odkryjesz radość z gotowania i przygotowywania smacznych dań i przekąsek dla całej rodziny. W jaki sposób wykorzystać ją w kuchni, aby cieszyć się jej walorami smakowymi i wartościami odżywczymi? Sprawdź!

Naturalna pasta pistacjowa – zdrowie na łyżeczce

Pasta pistacjowa powoli staje się produktem, którego nie może zabraknąć w wielu kuchniach i spiżarniach. Powód? Jej wyjątkowy smak i konsystencja sprawia, że stanowi idealny dodatek do wielu dań i deserów, a przy tym świetnie podkręca charakter wielu przekąsek.

Niewiele osób wie, ale jest to bardzo zdrowa alternatywa dla wielu kremów i past, które możesz znaleźć na półkach w supermarketach. Kluczem do sukcesu jest jednak postawienie na produkt na bazie tylko i wyłącznie naturalnych składników, a dokładnie jednego – pistacji. Dobrej klasy pasta pistacjowa powstaje jako efekt ich delikatnego podprażenia, a następnie zmielenia na kremową, płynną masę. Nie powinno być w niej mowy o sztucznych dodatkach, a tym bardziej białym cukrze, soli i oleju palmowym.

Szukaj takiej, która obfituje w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały, dzięki którym wzmocnisz swój organizm na wielu płaszczyznach i pomożesz sobie w walce z wieloma schorzeniami. Po pastę pistacjową nie bez powodu sięgają sportowcy i osoby aktywne fizycznie – jest bowiem źródłem pełnowartościowego białka, które wspomaga regenerację mięśni z uwagi na to, że jest podstawowym budulcem komórek i tkanek. Ponadto jest bardzo ważne dla utrzymania zdrowych kości.

W kremie pistacjowym znajdziesz również błonnik, którego nie może zabraknąć w Twojej diecie. Jest on bowiem ogromnym sprzymierzeńcem układu pokarmowego – m.in. poprawia perystaltykę jelit, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza stężenie glukozy we krwi na czczo czy też opóźnia moment opróżnienia żołądka, co jest jednoznaczne z dłuższym odczuwaniem sytości po posiłku.

Nie bez znaczenia pozostaje również rola witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu i całego układu nerwowego, a także przyczyniają się do regulowania ciśnienia tętniczego. Dodatkowo, witamina B1, czyli tiamina pozytywnie działa na metabolizm energetyczny, witamina B2 na skórę, a witamina B6 jest niezwykle ważna dla osób, które od dłuższego czasu odczuwają zmęczenie i znużenie. W pistacjach kryje się również witamina C, która znana jest ze swoich silnych właściwości antyoksydacyjnych.

Pasta pistacjowa to także cenne źródło mikro- i makroelementów. Znajdziesz w niej m.in. potas, który jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jak również układu krążenia. Fosfor i magnez z kolei odgrywają kluczową rolę dla utrzymania zdrowych kości i zębów, a także mięśni i stawów. Z każdym kęsem wysokiej jakości kremu pistacjowego dostarczasz swojemu organizmowi cynk, który reguluje działanie układu odpornościowego. Nie bez znaczenia jest również mangan, który obniża ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, który negatywnie wpływa na Twoją odporność.

Krem pistacjowy to pełnia smaków i aromatów, ale również sprzymierzeniec zdrowej i zbilansowanej diety. Co prawda spożywanie jej każdego dnia nie jest wskazane z uwagi m.in. na wysoką kaloryczność, to jako urozmaicenie jadłospisu sprawdza się znakomicie. Stawiaj na sprawdzone produkty, dzięki którym wiesz, co jesz i podajesz swoim najbliższym.

obraz_1

Krem pistacjowy – jak go wykorzystać w kuchni?

Dobra pasta pistacjowa to produkt, który warto zawsze mieć w zanadrzu. Powód? Smakuje świetnie zarówno solo, jak i jako dodatek do wielu potraw. Dzięki niej możesz bawić się konwencją, przełamywać schematy kulinarne i eksperymentować ze swoimi posiłkami.

Krem z pistacji znakomicie komponuje się z daniami na słodko. Nie dziwi więc fakt, że wiele osób smaruje nim naleśniki, pankejki czy gofry. W duecie np. z naturalnym dżemem owocowym przyprawia o eksplozję smaków na podniebieniu – wszystko dzięki połączeniu delikatnej słodyczy z nutą wytrwałości, orzechowej goryczki i słonego posmaku.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stał się jednym z dodatków do owsianki na śniadanie bądź tej, którą przygotowujesz sobie po treningu na siłowni. Wystarczy nałożyć odrobinę kremu na sam czubek płatków owsianych, dorzucić świeże owoce, a pożywny posiłek będzie gotowy w mgnieniu oka.

Pasta pistacjowa w wytrawnym wydaniu? Jak najbardziej! Doskonale pasuje do sosów, którymi możesz wzbogacić smak potraw mięsnych, jak również sałatek warzywnych. Ponadto świetnie sprawdza się jako “sekretny składnik” zup kremów. Smaruj nią również świeże pieczywo pełnoziarniste, a szybka kolacja zaspokoi głód i ochotę na coś dobrego.

Dobrej klasy krem z orzechów to także przysłowiowy strzał w dziesiątkę, jeśli chcesz przygotować rozpływający się w ustach krem do tortu bądź też polewę do sernika – tradycyjnego, baskijskiego, albo na zimno.

[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *