Dzisiaj mam dla Was przepis na coś wyjątkowego – jajka faszerowane pomidorami suszonymi. To propozycja, która sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas eleganckiego przyjęcia. Jeśli jesteście fanami klasycznych farszowanych jajek, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ciekawi? Zapraszam do wspólnego gotowania!
Jajka faszerowane pomidorami suszonymi – składniki
Potrzebujecie:
- 6 jajek
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oliwie
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Alternatywy:
- Zamiast majonezu, możecie użyć jogurtu naturalnego lub gęstego jogurtu greckiego dla lżejszej wersji.
- Do farszu możecie dodać też odrobinę posiekanej bazylii lub natki pietruszki dla dodatkowego aromatu.
Jajka faszerowane pomidorami suszonymi – przepis krok po kroku
- Ugotuj jajka: W garnku zagotuj wodę, dodaj jajka i gotuj przez 10 minut. Następnie ostudź je pod zimną wodą i obierz.
- Przygotuj farsz: Pomidory suszone kroimy na drobne kawałki. Ugotowane jajka przekrawamy na pół i delikatnie wyjmujemy żółtka. Żółtka mieszamy z pokrojonymi pomidorami, majonezem, solą i pieprzem.
- Napełnij jajka: Gotowym farszem napełniamy białka jajek.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
