Kruche ciasteczka z mąki migdałowej

Dzisiaj mam dla Was coś wyjątkowego – przepis na kruche ciasteczka z mąki migdałowej. Te delikatne, aromatyczne ciasteczka to prawdziwy rarytas dla każdego łasucha. Zostały wykonane z mąki migdałowej, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i delikatności. To idealny wybór na podwieczorek z kubkiem ulubionej herbaty lub kawy. Zapraszam Was do kuchni!

Kruche ciasteczka z mąki migdałowej – składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Szczypta soli

Jeżeli nie macie pod ręką mąki migdałowej, możecie ją zastąpić mąką kokosową dla dodatkowego, egzotycznego smaku. Cukier puder można zastąpić ksylitolem dla zdrowszej wersji.

Kruche ciasteczka z mąki migdałowej – przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od utarcia miękkiego masła z cukrem pudrem na gładką, kremową masę.
  2. Następnie dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, całość dokładnie mieszamy.
  3. W kolejnym kroku, powoli dodajemy mąkę migdałową i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  4. Z gotowego ciasta formujemy małe kulki, które spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
  6. Po upieczeniu, kruche ciasteczka z mąki migdałowej zostawiamy do ostygnięcia na kratce.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

2 komentarze

  1. Jak długo można (próbować :p) przechować ciasteczka w pudełku? Poleżą z tydzień jak dobrze schowam??

    Pozdrawiam!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *