Dziś mam dla Was przepis, który jest prawdziwym majstersztykiem słodkości – lody chałwowe z mascarpone. To nie jest zwykły deser, to prawdziwe małe dzieło sztuki kulinarnych smaków. Miękka chałwa, kremowe mascarpone i schłodzona słodycz loda tworzą kombinację, której nie da się zapomnieć. Przygotowanie lodów chałwowych z mascarpone to świetna zabawa i gwarancja niepowtarzalnego smaku.
Lody chałwowe z mascarpone – składniki
- 500 g chałwy waniliowej
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jeśli nie jesteście fanami chałwy waniliowej, możecie ją zastąpić chałwą o innych smakach. Zamiast miodu, możecie użyć syropu klonowego lub agawy, a ekstrakt z wanilii zastąpić ziarenkami z laski wanilii.
Lody chałwowe z mascarpone – przepis krok po kroku
- Na początek, chałwę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, stale mieszając.
- Gdy chałwa się rozpuści, dodajemy do niej miód i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników.
- W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywną pianę.
- Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
- Następnie, do masy mascarpone dodajemy rozpuszczoną chałwę i ponownie delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
- Gotowe lody chałwowe z mascarpone podajemy schłodzone, udekorowane dodatkowymi kawałkami chałwy lub skropione miodem.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.