Lody chałwowe z mascarpone

Dziś mam dla Was przepis, który jest prawdziwym majstersztykiem słodkości – lody chałwowe z mascarpone. To nie jest zwykły deser, to prawdziwe małe dzieło sztuki kulinarnych smaków. Miękka chałwa, kremowe mascarpone i schłodzona słodycz loda tworzą kombinację, której nie da się zapomnieć. Przygotowanie lodów chałwowych z mascarpone to świetna zabawa i gwarancja niepowtarzalnego smaku.

Lody chałwowe z mascarpone – składniki

  • 500 g chałwy waniliowej
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jeśli nie jesteście fanami chałwy waniliowej, możecie ją zastąpić chałwą o innych smakach. Zamiast miodu, możecie użyć syropu klonowego lub agawy, a ekstrakt z wanilii zastąpić ziarenkami z laski wanilii.

Lody chałwowe z mascarpone – przepis krok po kroku

  1. Na początek, chałwę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, stale mieszając.
  2. Gdy chałwa się rozpuści, dodajemy do niej miód i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników.
  3. W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywną pianę.
  4. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
  5. Następnie, do masy mascarpone dodajemy rozpuszczoną chałwę i ponownie delikatnie mieszamy.
  6. Gotową masę przekładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
  7. Gotowe lody chałwowe z mascarpone podajemy schłodzone, udekorowane dodatkowymi kawałkami chałwy lub skropione miodem.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *