Dziś mam dla Was przepis, który jest prawdziwym majstersztykiem słodkości – lody chałwowe z mascarpone. To nie jest zwykły deser, to prawdziwe małe dzieło sztuki kulinarnych smaków. Miękka chałwa, kremowe mascarpone i schłodzona słodycz loda tworzą kombinację, której nie da się zapomnieć. Przygotowanie lodów chałwowych z mascarpone to świetna zabawa i gwarancja niepowtarzalnego smaku.
Lody chałwowe z mascarpone – składniki
- 500 g chałwy waniliowej
- 500 g serka mascarpone
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 1/2 szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Jeśli nie jesteście fanami chałwy waniliowej, możecie ją zastąpić chałwą o innych smakach. Zamiast miodu, możecie użyć syropu klonowego lub agawy, a ekstrakt z wanilii zastąpić ziarenkami z laski wanilii.
Lody chałwowe z mascarpone – przepis krok po kroku
- Na początek, chałwę kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, stale mieszając.
- Gdy chałwa się rozpuści, dodajemy do niej miód i ekstrakt z wanilii. Mieszamy do połączenia składników.
- W osobnej misce ubijamy śmietankę na sztywną pianę.
- Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy.
- Następnie, do masy mascarpone dodajemy rozpuszczoną chałwę i ponownie delikatnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do pojemnika na lody i wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
- Gotowe lody chałwowe z mascarpone podajemy schłodzone, udekorowane dodatkowymi kawałkami chałwy lub skropione miodem.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
