Makaron z bobem
dania główne, przepis, wegetariańskie

Makaron z bobem

0 komentarzy

Lato to pora roku, kiedy w naszych ogrodach i na targach zaczyna pojawiać się wiele świeżych warzyw. Jednym z nich jest bob, który może stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na coś wyjątkowego i niezwykle smacznego – makaron z bobem. To danie nie tylko zaskakuje swoim oryginalnym smakiem, ale też jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na lekki lunch czy kolację!

Makaron z bobem – składniki

Główne składniki:

  • 250 g makaronu (np. penne lub spaghetti)
  • 300 g świeżego boba
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Dodatkowe składniki (opcjonalne):

  • Bazylii lub mięty, posiekane (dla świeżości)
  • 50 g boczku, pokrojonego w kostkę (dla miłośników wersji mięsnej)

Alternatywy:

  • Zamiast boba można użyć młodego groszku
  • Zamiast parmezanu można użyć innego twardego sera

Makaron z bobem – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie boba: Obierzcie bob z łupin i zblanszujcie go w lekko osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Odcedźcie i odłóżcie na bok.
  2. Gotowanie makaronu: Ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu do momentu, gdy będzie al dente. Odcedźcie, zachowując nieco wody z gotowania.
  3. Przygotowanie sosu: W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę, dodajcie posiekany czosnek i smażcie przez około 1 minutę. Następnie dodajcie bób i smażcie przez kolejne 3-4 minuty.
  4. Dodanie makaronu: Do rondla z bobem dodajcie ugotowany makaron, trochę wody z gotowania, starty parmezan, sól i pieprz. Delikatnie wymieszajcie.
  5. Dodanie opcjonalnych składników: Jeśli używacie dodatkowych składników, takich jak boczek czy zioła, dodajcie je teraz i dokładnie wymieszajcie.
  6. Podawanie: Makaron z bobem podawajcie na ciepło, posypane dodatkowym parmezanem i świeżymi ziołami.
  7. Smacznego! Zacznijcie się cieszyć wyjątkowym smakiem makaronu z bobem w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*