Pora na kolejny przysmak, który z pewnością przypadnie Wam do gustu – mazurek kajmakowy. Ten tradycyjny polski wypiek, znany i uwielbiany na całym świecie, to prawdziwy raj dla miłośników słodkości. Słodki kajmak, kruche ciasto – czego chcieć więcej? Bez względu na okazję, ten mazurek zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Niech ten przepis przypomni Wam smak dzieciństwa, a przygotowanie mazurka stanie się prawdziwą kulinarną przygodą.
Mazurek kajmakowy – składniki
Będziecie potrzebować:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 puszka kajmaku (około 400g)
Alternatywy:
- Jeżeli preferujecie mniej słodkie wypieki, możecie zredukować ilość cukru pudru do 70-80 g.
- Zamiast kajmaku, można użyć domowej masy kajmakowej z mleka skondensowanego.
- Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową dla dodatkowego smaku.
Mazurek kajmakowy – przepis krok po kroku
- Przygotujcie ciasto: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i szybko siekamy składniki nożem, aż do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
- Przygotujcie blaszkę i pieczcie ciasto: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
- Dodajcie kajmak: Po ostudzeniu ciasta, rozprowadzamy na nim równomiernie kajmak.
- Ostudźcie mazurek: Mazurek kajmakowy powinien dobrze ostygnąć przed podaniem, co umożliwi kajmakowi nieco zgęstnienie.
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.