Mazurek kajmakowy
na słodko, przepis

Mazurek kajmakowy

0 komentarzy

Pora na kolejny przysmak, który z pewnością przypadnie Wam do gustu – mazurek kajmakowy. Ten tradycyjny polski wypiek, znany i uwielbiany na całym świecie, to prawdziwy raj dla miłośników słodkości. Słodki kajmak, kruche ciasto – czego chcieć więcej? Bez względu na okazję, ten mazurek zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Niech ten przepis przypomni Wam smak dzieciństwa, a przygotowanie mazurka stanie się prawdziwą kulinarną przygodą.

Mazurek kajmakowy – składniki

Będziecie potrzebować:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 puszka kajmaku (około 400g)

Alternatywy:

  • Jeżeli preferujecie mniej słodkie wypieki, możecie zredukować ilość cukru pudru do 70-80 g.
  • Zamiast kajmaku, można użyć domowej masy kajmakowej z mleka skondensowanego.
  • Mąkę pszenną można zastąpić mąką orkiszową dla dodatkowego smaku.

Mazurek kajmakowy – przepis krok po kroku

  1. Przygotujcie ciasto: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i szybko siekamy składniki nożem, aż do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
  2. Przygotujcie blaszkę i pieczcie ciasto: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
  3. Dodajcie kajmak: Po ostudzeniu ciasta, rozprowadzamy na nim równomiernie kajmak.
  4. Ostudźcie mazurek: Mazurek kajmakowy powinien dobrze ostygnąć przed podaniem, co umożliwi kajmakowi nieco zgęstnienie.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*