Naleśniki z serka homogenizowanego to danie, które na stałe może zagościć na Waszych stołach, zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Chcecie poznać sekret tej pyszności? Zapraszam do kuchni!
Naleśniki z serka homogenizowanego – składniki
Na około 8 naleśników:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Na farsz:
- 200g serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
Alternatywy:
- Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego dla aromatyzacji.
- Zamiast serka homogenizowanego można użyć gładkiego twarogu, zmiksowanego na gładko.
Naleśniki z serka homogenizowanego – przepis krok po kroku
- Przygotowanie ciasta: W misce łączymy mąkę, mleko, jajko, sól i olej. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładkie, płynne ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
- Przygotowanie farszu: W miseczce mieszamy serek homogenizowany z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Jeśli używasz, dodaj także startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Smażenie naleśników: Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy z resztą ciasta.
- Nadziewanie naleśników: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy równą porcję farszu z serka homogenizowanego i zwijamy w rulonik lub składamy na pół.
- Podawanie: Naleśniki z serka homogenizowanego podajemy posypane cukrem pudrem, polewane syropem klonowym lub z ulubionymi owocami.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
