Naleśniki z serka homogenizowanego to danie, które na stałe może zagościć na Waszych stołach, zarówno na słodkie śniadanie, jak i na deser. Chcecie poznać sekret tej pyszności? Zapraszam do kuchni!
Naleśniki z serka homogenizowanego – składniki
Na około 8 naleśników:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Szczypta soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
Na farsz:
- 200g serka homogenizowanego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: skórka otarta z cytryny
Alternatywy:
- Do ciasta można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego dla aromatyzacji.
- Zamiast serka homogenizowanego można użyć gładkiego twarogu, zmiksowanego na gładko.
Naleśniki z serka homogenizowanego – przepis krok po kroku
- Przygotowanie ciasta: W misce łączymy mąkę, mleko, jajko, sól i olej. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać gładkie, płynne ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
- Przygotowanie farszu: W miseczce mieszamy serek homogenizowany z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Jeśli używasz, dodaj także startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Smażenie naleśników: Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtarzamy z resztą ciasta.
- Nadziewanie naleśników: Na każdym naleśniku rozsmarowujemy równą porcję farszu z serka homogenizowanego i zwijamy w rulonik lub składamy na pół.
- Podawanie: Naleśniki z serka homogenizowanego podajemy posypane cukrem pudrem, polewane syropem klonowym lub z ulubionymi owocami.
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
