Pasta z bobu to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, a przy tym jest prosta do przygotowania i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezowych przekąskach. Bez zbędnych wstępów, przejdźmy zatem do rzeczy.
Pasta z bobu – składniki
- 500g młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Jako alternatywę dla bobu, możecie wypróbować pastę z zielonego groszku. Dodatkowo, jeżeli jesteście fanami ostrzejszych smaków, możecie dodać odrobinę papryki chilli.
Pasta z bobu – przepis krok po kroku
- Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
- W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i ugotujcie bób przez około 10 minut, aż stanie się miękki.
- Odcedźcie bób i pozostawcie do ostygnięcia.
- Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie.
- Wszystkie składniki (bób, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz) umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na gładką masę.
- Gotową pastę z bobu przełóżcie do miseczki, dekorujcie szczypiorkiem i podawajcie na chrupiącym pieczywie.
- Pasta z bobu gotowa!
Dieta pudełkowa – oszczędność czasu czy wysoki koszt?
Zastanawiasz się, czy dieta pudełkowa to rozwiązanie dla Ciebie? W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób decyduje się na catering...
Czytaj dalej
SEO dla bloga kulinarnego – jak zwiększyć widoczność w wyszukiwarce?
Prowadzenie bloga kulinarnego to coś więcej niż dzielenie się przepisami. To także rywalizacja o uwagę internautów, których codziennie kuszą tysiące...
Czytaj dalej
Jak zacząć zdrowo gotować? Poradnik dla początkujących
Chcesz zacząć jeść zdrowiej, ale nie wiesz, od czego zacząć? Gotowanie może wydawać się trudne, czasochłonne i pełne zasad, to...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
