Pasta z bobu
przekąski, przepis, śniadania

Pasta z bobu

0 komentarzy

Pasta z bobu to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, a przy tym jest prosta do przygotowania i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezowych przekąskach. Bez zbędnych wstępów, przejdźmy zatem do rzeczy.

Pasta z bobu – składniki

  • 500g młodego bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)

Jako alternatywę dla bobu, możecie wypróbować pastę z zielonego groszku. Dodatkowo, jeżeli jesteście fanami ostrzejszych smaków, możecie dodać odrobinę papryki chilli.

Pasta z bobu – przepis krok po kroku

  1. Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
  2. W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i ugotujcie bób przez około 10 minut, aż stanie się miękki.
  3. Odcedźcie bób i pozostawcie do ostygnięcia.
  4. Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie.
  5. Wszystkie składniki (bób, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz) umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na gładką masę.
  6. Gotową pastę z bobu przełóżcie do miseczki, dekorujcie szczypiorkiem i podawajcie na chrupiącym pieczywie.
  7. Pasta z bobu gotowa!
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]