Pasta z bobu to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, a przy tym jest prosta do przygotowania i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezowych przekąskach. Bez zbędnych wstępów, przejdźmy zatem do rzeczy.
Pasta z bobu – składniki
- 500g młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Jako alternatywę dla bobu, możecie wypróbować pastę z zielonego groszku. Dodatkowo, jeżeli jesteście fanami ostrzejszych smaków, możecie dodać odrobinę papryki chilli.
Pasta z bobu – przepis krok po kroku
- Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
- W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i ugotujcie bób przez około 10 minut, aż stanie się miękki.
- Odcedźcie bób i pozostawcie do ostygnięcia.
- Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie.
- Wszystkie składniki (bób, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz) umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na gładką masę.
- Gotową pastę z bobu przełóżcie do miseczki, dekorujcie szczypiorkiem i podawajcie na chrupiącym pieczywie.
- Pasta z bobu gotowa!
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.
