Pasta z bobu to niezwykle kreatywny sposób na wykorzystanie tego sezonowego warzywa, a przy tym jest prosta do przygotowania i doskonale sprawdza się jako dodatek do kanapek, a nawet jako dip na imprezowych przekąskach. Bez zbędnych wstępów, przejdźmy zatem do rzeczy.
Pasta z bobu – składniki
- 500g młodego bobu
- 2 ząbki czosnku
- Sok z 1 cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek extra vergine
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji (opcjonalnie)
Jako alternatywę dla bobu, możecie wypróbować pastę z zielonego groszku. Dodatkowo, jeżeli jesteście fanami ostrzejszych smaków, możecie dodać odrobinę papryki chilli.
Pasta z bobu – przepis krok po kroku
- Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie obierzcie ze skórki.
- W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i ugotujcie bób przez około 10 minut, aż stanie się miękki.
- Odcedźcie bób i pozostawcie do ostygnięcia.
- Czosnek obierzcie i drobno posiekajcie.
- Wszystkie składniki (bób, posiekany czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól i pieprz) umieśćcie w blenderze i zmiksujcie na gładką masę.
- Gotową pastę z bobu przełóżcie do miseczki, dekorujcie szczypiorkiem i podawajcie na chrupiącym pieczywie.
- Pasta z bobu gotowa!
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.