Pesto z kolendry
przekąski, przepis

Pesto z kolendry

0 komentarzy

Czy znacie już tajemnice aromatycznego pesto z kolendry? Ten wyjątkowy sos z południowej Europy zyskał popularność na całym świecie, a teraz pragnę podzielić się z Wami przepisem, który sprawi, że zasmakujecie w tej wyjątkowej kompozycji smaków. Pesto z kolendry to doskonały dodatek do makaronu, kanapek, sałatek i wielu innych potraw. Jeżeli jesteście ciekawi, jak stworzyć to wyjątkowe pesto w swojej kuchni, zapraszam do zapoznania się z poniższym przepisem!

Pesto z kolendry – składniki

  • 2 duże pęczki świeżej kolendry (około 60 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzechów pinii (alternatywa: orzechy nerkowca)
  • 50 g startego parmezanu (alternatywa: inny twardy ser)
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Pesto z kolendry – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie kolendry:
    • Kolendrę umyj dokładnie i osusz. Usuń grube łodygi, pozostawiając jedynie liście.
  2. Przygotowanie orzechów:
    • Orzechy lekko zrumień na suchej patelni. Uważaj, żeby się nie przypaliły!
  3. Miksowanie składników:
    • W blenderze umieść liście kolendry, ząbki czosnku, orzechy, parmezan, sok z cytryny oraz oliwę. Miksuj na gładką masę.
  4. Doprawianie:
    • Dopraw pesto z kolendry solą i pieprzem do smaku. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę więcej oliwy.
  5. Przechowywanie:
    • Gotowe pesto z kolendry przełóż do szczelnego słoika i przechowuj w lodówce do 7 dni.
  6. Podawanie:
    • Pesto z kolendry podawaj jako dodatek do dań, takich jak makaron, sałatki, kanapki czy grillowane warzywa.
Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Jak kasza gryczana wspomaga zdrowie jelit?

Porady
Kasza gryczana to jeden z najchętniej wykorzystywanych produktów spożywczych w polskich kuchniach. Może być doskonałą alternatywą dla ziemniaków oraz ryżu...
Czytaj dalej
Placki z brokuła z parmezanem

Placki z brokuła z parmezanem

na słono przepis wegańskie wegetariańskie
Gotowanie w czasach zarazy zaczyna być odrobinę upierdliwe. Ciągłe stanie w kuchni, kilka posiłków dziennie. Staram się przygotowywać dania na...
Czytaj dalej
Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

Tarta owsiana z musem z karmelizowanych jabłek

bezglutenowe na słodko przepis śniadania wegetariańskie
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*