Czy słyszeliście kiedyś o pieczonych frytkach z dyni? Oto przepis, który łączy w sobie prostotę i wyjątkowość smaku, a także dodaje odrobinę uroku do tradycyjnego menu. Zachęcam do odkrywania tego smaczego i zdrowego dania!
Pieczone frytki z dyni – składniki
Na 4 porcje:
- 1 średnia dynia (np. Hokkaido) – około 1 kg
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Alternatywy:
- Zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju kokosowego.
- Można dodać ulubione przyprawy według smaku, np. czosnek granulowany, oregano.
Pieczone frytki z dyni – przepis krok po kroku
- Przygotowanie dyni: Dynię myjemy, obieramy (jeśli używamy odmiany z twardą skórką), a następnie kroimy na paski o grubości około 1 cm.
- Przyprawianie: W dużej misce mieszamy paski dyni z oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką i ewentualnie innymi przyprawami.
- Rozgrzewanie piekarnika: Nagrzewamy piekarnik do 200°C (180°C w piekarniku z termoobiegiem).
- Układanie na blasze: Wykładamy frytki z dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie, tak aby się nie stykały.
- Pieczenie: Pieczemy frytki z dyni przez 25-30 minut, aż staną się złociste i chrupiące, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia.
- Podawanie: Pieczone frytki z dyni najlepiej smakują na gorąco, posypane dodatkowymi ziołami lub z ulubionym sosem.
Gofry z ciecierzycy
05/01/2024
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu
04/29/2024
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Czy gluten jest szkodliwy?
04/27/2024
Gluten jest mieszanką białek roślinnych, które występują jedynie w niektórych zbożach. Oznacza to więc, że znajduje się on w pieczywie,...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.