Sernik z kaszą i truskawkami
na słodko, przepis

Sernik z kaszą i truskawkami

0 komentarzy

Mam dziś dla Was coś specjalnego – połączenie klasycznego sernika, słodkości truskawek i niebanalnej nuty kaszy. Tak, dobrze słyszycie, to sernik z kaszą i truskawkami! Zaskakujące, prawda? Ale uwierzcie mi, to danie to prawdziwe cudo. Sernik z kaszą i truskawkami to idealne połączenie smaków – słodkie truskawki, delikatny sernik i lekko chrupiąca kasza tworzą wyjątkową kompozycję.

Sernik z kaszą i truskawkami – składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 kg truskawek
  • Masło do wysmarowania formy
  • Bułka tarta do posypania formy

Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność dania, możecie zastąpić część cukru ksylitolem lub stewią. Jeżeli truskawki nie są w sezonie, możecie użyć innych owoców – borówek, malin czy jagód.

Sernik z kaszą i truskawkami – przepis krok po kroku

  1. Na początku, kaszę mannę zalewamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na bok, aby napęczniała.
  2. W międzyczasie, w dużej misce, ucieramy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając.
  4. Następnie dodajemy napęczniałą kaszę manną do masy i dokładnie mieszamy.
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  6. Do formy wylewamy masę serową, a na wierzchu układamy umyte i osuszone truskawki.
  7. Sernik z kaszą i truskawkami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut.
  8. Po upieczeniu, studzimy sernik w otwartym piekarniku, a potem w lodówce.
  9. Gotowy sernik z kaszą i truskawkami podajemy schłodzony, posypany cukrem pudrem.
Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Herbata Turecka: Odkryj Sekrety Wschodniego Rytuału Parzeni

Porady
Herbata turecka, znana ze swojego intensywnego aromatu i głębokiego smaku, jest nie tylko napojem, ale także ważnym elementem kultury tureckiej....
Czytaj dalej
Gofry z ciecierzycy

Gofry z ciecierzycy

na słono Porady przepis wegańskie
Czy wiesz, dlaczego olej rzepakowy jest nieodłącznym elementem roślinnych diet? Pozwól, że przedstawię Ci kilka kluczowych powodów, dla których warto...
Czytaj dalej
Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Przepis na dobre pozycjonowanie, czyli jak promować portal o gotowaniu

Porady
Aby portal o gotowaniu przyciągnął rzesze smakoszy, niezbędna jest wysoka widoczność w sieci. Dobre pozycjonowanie to fundament, który pozwala dotrzeć...
Czytaj dalej
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*