Serniko-brownie z malinami

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na coś wyjątkowego – serniko-brownie z malinami. To danie to prawdziwa symfonia smaków, której nie da się zapomnieć. Zanurzmy się więc w świat słodkości i przygotujmy ten niepowtarzalny deser razem!

Serniko-brownie z malinami – składniki

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki

Sernik:

  • 500 g serka śmietankowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka świeżych malin (lub mrożonych, po odsączeniu)

Zamiast malin, można użyć innych owoców, np. borówek czy truskawek. Dla intensywniejszego smaku czekoladowego, można dodać do brownie łyżkę kakao.

Serniko-brownie z malinami – przepis krok po kroku

  1. Zacznijmy od przygotowania brownie. Czekoladę i masło rozpuśćcie w kąpieli wodnej. Dodajcie cukier, mieszajcie do rozpuszczenia, a następnie pozwólcie lekko przestygnąć.
  2. Do przestudzonej masy dodajcie jajka, jedno po drugim, ciągle mieszając. Na koniec dodajcie mąkę i dokładnie wymieszajcie.
  3. Ciasto na brownie przelać do formy (ok. 20×20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Teraz przystąpmy do przygotowania masy serowej. Wszystkie składniki na sernik (oprócz malin) umieśćcie w misce i zmiksujcie na gładką masę.
  5. Na ciasto czekoladowe wyłóżcie maliny, a na nich równomiernie rozprowadźcie masę serową.
  6. Serniko-brownie z malinami pieczcie w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez około 60 minut. Po upieczeniu, studźcie w lekko uchylonym piekarniku.
  7. Kiedy serniko-brownie z malinami całkowicie wystygnie, możecie je kroić i serwować.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na kontakt@publikacja.com, facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *