Sernik z makiem (seromakowiec)
na słodko, przepis

Seromakowiec – przepyszny sernik z makiem

0 komentarzy

Czy kiedykolwiek marzyliście o połączeniu dwóch klasycznych smaków, które razem tworzą coś naprawdę niezwykłego? Sernik z makiem to takie wyjątkowe połączenie. Delikatny sernik i aromatyczny mak to mieszanka, która zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Zresztą, sama często myślałam o tym, jak wyjątkowy musi być sernik z makiem. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami tym niezwykłym przepisem. Przygotujcie się na kulinarną podróż pełną smaków i aromatów!

Sernik z makiem – składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła, roztopionego

Na masę serową:

  • 500 g twarogu (zmielonego trzykrotnie)
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g makaroników (lub 200 g maku, zmielonego)

Na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

Alternatywy:

  • Herbatniki można zastąpić innymi ciasteczkami o ulubionym smaku
  • Zamiast twarogu, można użyć serka śmietankowego

Sernik z makiem – przepis krok po kroku

  1. Przygotowanie spodu: Rozkruszcie herbatniki i wymieszajcie z roztopionym masłem. Wyłóżcie spód formy do pieczenia i wciśnijcie mocno.
  2. Robienie masy serowej: W misce ubijcie jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajcie twaróg, ekstrakt z wanilii i mak, mieszajcie aż do połączenia składników.
  3. Przygotowanie masy makowej: Jeżeli używacie makaroników, rozdrobnijcie je w blenderze. Można też użyć gotowego maku.
  4. Łączenie mas: Delikatnie połączcie masę serową z masą makową, a następnie wylejcie na przygotowany spód.
  5. Pieczenie: Pieczcie sernik z makiem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50-60 minut. Pozostawcie do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  6. Robienie polewy: Roztopcie białą czekoladę z śmietanką, a następnie polejcie ostudzony sernik.
  7. Ozdabianie: Możecie dodać ulubione ozdoby, takie jak wiórki kokosowe, migdały czy listki mięty.
  8. Chłodzenie: Włóżcie sernik z makiem do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc, aby dobrze się schłodził.
  9. Podawanie: Podawajcie sernik z makiem na deser, ciesząc się wyjątkowym połączeniem smaków.
[wpspw_recent_post grid="3" show_author="false" read_more_text="Czytaj dalej" limit="3"]
Uwielbiam oglądać zdjęcia moich przepisów w Waszym wykonaniu, więc wysyłajcie mi je na [email protected], facebook'a. Część tych zdjęć można zobaczyć tutaj.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

[wpspw_recent_post grid=”3″ show_author=”false” read_more_text=”Czytaj dalej” limit=”3″]